Política 16/06/2017

El PSC reclama al PSOE "passos concrets" cap a la reforma federal de la Constitució

Els socialistes catalans es posen a disposició de Pedro Sánchez per construir una alternativa "solvent i creïble" al PP i treure Catalunya de "l'atzucac"

Marc Toro
3 min
El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, aquest divendres al Palau Municipal de Congressos de Madrid

MadridA falta de poques hores perquè comenci el 39è congrés federal del PSOE, el PSC ha deixat clar que espera que el conclave serveixi per començar a donar "passos concrets" cap a la reforma federal de la Constitució. Així ho ha afirmat en declaracions als periodistes el secretari d'organització, Salvador Illa, en declaracions als periodistes al Palau Municipal de Congressos de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent socialista ha explicat que el PSC confia que aquest dissabte tiri endavant l'esmena al congrés que reclama millorar el reconeixement de la plurinacionalitat a l'Estat -així ho defensa Pedro Sánchez-, però que també se certifiqui que l'única manera perquè Catalunya pugui sortir de "l'atzucac" en el qual es troba és un "nou acord" amb l'Estat en el si d'una reforma de la carta magna. Un objectiu , ha insistit, per al qual cal que el PSOE faci "passos concrets" en aquest mateix congrés o en un futur.

Conscient del poc marge de maniobra que el PSOE té a l'oposició, el PSC s'ha posat a la plena disposició de Sánchez perquè el congrés sigui "l'inici de la construcció d'una alternativa viable, solvent, creïble i factible al govern de Mariano Rajoy". La diputada i futura vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, ja havia dit aquest matí que l'objectiu principal d'aquest cap de setmana és que en surti un partit "unit" i per "posar rumb a la Moncloa".

A l'espera del pes català a l'executiva

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja va dir que havia ofert un "xec en blanc" al nou líder del PSOE per tirar endavant el seu projecte polític, i de moment Sánchez ha agafat el guant fitxant per l'executiva l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, com a responsable de l'àrea de cohesió social i integració. Un altre nom del PSC que ja es dona per fer que entrarà a la nova executiva és el de Carlos Ruiz, alcalde de Viladecans i coordinador de la campanya de primàries de Sánchez a Catalunya.

Queda la incògnita de saber si també hi serà la diputada al Congrés Meritxell Batet, número 2 de Sánchez a les eleccions del 20-D però que no es va voler mullar per ell durant les primàries. "No estem preocupats amb el nombre de representants del PSC a l'executiva del PSOE", ha afirmat illa, tot i que el PSC confia en tenir un paper destacat al nou PSOE.

Iceta s'obre ara a "millorar" l'acord amb la gestora

En aquest sentit, cada cop són més les veus a les dues formacions germanes que demanen una revisió o anul·lació de l'acord entre la gestora i els socialistes catalans per tancar la crisi per la investidura de Mariano Rajoy. Parlon va ser la primera en demanar fer marxa enrere en un acord que lliga en curt al PSC, mentre que José Luís Ábalos afirma en una entrevista a l'ARA que l'equip de Sánchez està obert a revisar-lo.

Avui, però, ha estat el mateix Illa qui ha obert la porta a "millorar" l'acord en un futur. Això sí, després del congrés, quan ja hi hagi executiva, i sense pressa. Diversos dirigents del PSC confirmen que l'acord va quedar aparcat en el moment en què Sánchez es va imposar a Susana Díaz, i que si no es deixa en paper mullat ja és per no deslegitimar Iceta, que va ser qui va haver de signar i defensar el document a canvi de poder votar a les primàries.

stats