Política 01/03/2017

El PSC reclama a la mesa del Parlament que reconsideri l'admissió a tràmit de la reforma del reglament

Arrimadas acusa Puigdemont de "saltar-se" la normativa de la cambra catalana i Rabell avisa que CSQP "muntarà un pollastre monumental" si tira endavant la reforma. La CUP defuig el debat però advoca per utilitzar "totes les vies a l'abast" per fer efectiu el referèndum

Gerard Pruna / N.orriols
3 min
La mesa del Parlament, en una reunió a la cambra.

BarcelonaL'oposició segueix en peu de guerra davant la proposta de Junts pel Sí de modificar el reglament del Parlament per, entre altres aspectes, permetre la tramitació exprés de la llei de transitorietat jurídica. El PSC ha registrat aquest matí al Parlament una petició a la mesa perquè reconsideri l'admissió a tràmit -condicionada a que JxSí repari una sèrie d'errors formals- i ha demanat un informe als lletrats sobre la idoneïtat del procediment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El grup socialista demana a la mesa que faci marxa enrere i no accepti la tramitació de la proposta de Junts pel Sí, ja que considera que el grup majoritari de la cambra catalana incompleix el procediment establert per a impulsar reformes del reglament perquè inclou ja en la mateixa proposta les esmenes que vol introduir en el text. Ahir, els lletrats ja van avisar que això era irregular i van instar Junts pel Sí a corregir-ho, però els socialistes volen que directament es rebutgi la iniciativa.

Tot apunta que Ciutadans, PP i Catalunya Sí que es Pot (CSQP) seguiran els passos del PSC en les pròximes hores. De fet, el líder de CSQP al Parlament, Lluís Rabell, ha avisat aquest dimecres que el seu grup "muntarà un pollastre monumental" si la reforma del reglament per tramitar la desconnexió saltant-se tots els tràmits parlamentaris tira endavant.

Des de Ciutadans, la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha recriminat al president de la Generalitat "se salti a la torera" el reglament del Parlament. Des dels micròfons d'Onda Cero, Arrimadas ha considerat "gravíssim" que "uns senyors que no compleixen amb la Constitució, les lleis i els mandats dels tribunals" vulguin vulnerar el reglament. "No pot ser que eliminin la participació i el debat dels partits de l'oposició. Per a que hi hagi democràcia ha d'haver-h un govern escollit però també una oposició visible que no estigui callada", ha avisat.

Tal i com va avançar l'ARA, amb la reforma del reglament la coalició independentista vol atorgar als grups parlamentaris la potestat d’aprovar les lleis per lectura única, és a dir, en un sol debat, encara que no hi hagi consens parlamentari per fer-ho. D'aquesta manera, Junts pel Sí i la CUP podrien,per exemple, registrar al Parlament i votar al ple en un mateix dia la llei de desconnexió, evitant que pugui ser recorreguda prèviament al Tribunal Constitucional.

La CUP defuig el debat però advoca per utilitzar "totes les vies a l'abast"

La CUP no vol entrar en el debat públic sobre quina és la via més adient de tramitar la llei de transitorietat jurídica, la que defineix Catalunya com una república i que ha d'emparar legalment el referèndum sobre la independència. El diputat Benet Salellas, preguntat pels periodistes al Parlament, s'ha negat a pronunciar-se sobre la reforma del reglament del Parlament que impulsa Junts pel Sí -una de les vies que tenen sobre la taula els independentistes per tramitar en un sol dia la llei de transitorietat jurídica- però s'ha mostrat partidari d'utilitzar "totes les vies a l'abast" per poder dur a terme el referèndum. Això sí, Salellas ha remarcat que s'ha de fer de la manera "més democràtica possible".

"Estarem al costat de la legitimitat democràtica i que el referèndum es pugui celebrar, no volem participar en obrir en canal el debat. És una qüestió molt delicada i important", ha assegurat el cupaire. Així, Salellas s'ha compromès a prendre les decisions, quan toqui, amb "fermesa" i "convicció", i també amb l'"actitud desobedient" que caracteritza la CUP -ha dit-.

stats