ESCENARI POSTELECTORAL
Política 09/06/2019

El PSC busca reforçar majories absolutes amb governs de coalició

El partit explora pactes, sobretot amb els comuns, per garantir mandats de consens i minimitzar l’oposició

Marc Toro
4 min
El PSC busca reforçar majories absolutes amb governs de coalició

BarcelonaEl PSC va retrobar-se el 26-M amb les grans majories absolutes. Tot i que el 2015 en tenia una quinzena més que ara, el partit ha perdut aquesta posició de força en municipis de menys de 10.000 habitants i, per contra, podrà tornar a governar sense necessitat de pactes en importants ciutats del país, sobretot a l’àrea metropolitana. L’hegemonia municipal, però, no ho és tot per a nombrosos dels alcaldables socialistes en aquesta situació, i per això buscaran reforçar els seus governs obrint-los a altres formacions, principalment als comuns. Es tracta d’una estratègia que el partit ja ha practicat en el passat: garanteix més consens en la presa de decisions als consistoris i, de retruc, minimitza l’oposició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels candidats que ja ha formalitzat la seva oferta és Núria Marín, alcaldessa en funcions de l’Hospitalet de Llobregat. Després d’aconseguir 14 de 27 regidors al ple -fins ara en tenia 11 i governava en minoria-, explora un pacte de govern amb l’Hospitalet En Comú Podem, que té tres representants. En declaracions a l’ARA, Marín recorda que, amb majoria absoluta o sense, el PSC va governar a la ciutat amb ICV-EUiA durant 17 anys i ara busca una nova aliança progressista per sumar a l’executiu “una part de l’opinió de la ciutat” i “enriquir l’acció de govern”.

“La majoria absoluta no ha de ser excloent”, afegeix l’alcaldessa en funcions de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, que amb 13 de 25 regidors ha recuperat la majoria absoluta que el partit va perdre el 2011. Convençuda dels beneficis d’“ampliar la base crítica” del govern per afrontar els “reptes” de la ciutat, plantejarà l’entrada a l’executiu a Sant Boi en Comú, després de vuit anys compartint la gestió de la ciutat amb ICV-EUiA. “Venim de dos mandats de pacte estable i volem un nou equip progressista ampli”, explica Moret. També està obert a governar amb els comuns Carles Ruiz, que mantindrà l’alcaldia de Viladecans després de passar d’11 a 13 regidors (de 25). Disposat a ampliar des del progressisme el seu executiu, que ara compartia també amb ICV-EUiA, té com a possibles socis Viladecans en Comú, Podem i ERC, si bé vol “mantenir la lògica local” -i no nacional-, una premissa que pot dificultar el pacte amb els republicans.

Des de la direcció del PSC avalen l’esforç per fer governs de progrés “com més participatius millor” perquè aporten “pluralitat”, però altres fonts del partit admeten que pactar amb els comuns també serveix per “anul·lar una de les peces de l’oposició”, distanciar-se d’ERC -que s’ha erigit com l’alternativa a l’àrea metropolitana- i garantir una “bona entesa” amb les entitats socials i veïnals, sovint vinculades a les confluències d’esquerres. Els beneficis, opinen aquestes fonts, també són per al futur: “Si som generosos quan no els necessitem, serà més fàcil que continuïn amb nosaltres si no tenim majoria el pròxim mandat”.

Més enllà de les confluències

Els comuns, però, podrien no ser els únics als quals el PSC proposi compartir govern tot i tenir majoria absoluta. L’alcalde en funcions de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, que ha aconseguit 14 de 25 regidors (tres més que el 2015), confirma la seva predisposició a “ampliar” el govern i assegura que no posarà “cap línia vermella” a l’hora d’explorar aliances. Balmón havia governat en el passat amb ICV-EUiA, espai ara representat pels dos regidors d’En Comú Movem Cornellà, però al consistori també pot buscar l’entesa amb Podem, Cs o ERC, grups amb els quals no farà “distincions” per explorar acords de govern. També té intenció de parlar amb tothom l’alcalde en funcions de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, que ha reeditat la seva majoria absoluta d’11 de 21 regidors. Tot i no necessitar-ho, el 2015 ja va governar amb ICV-EUiA i CiU, i li agradaria donar continuïtat a aquesta “bona experiència” amb un nou pacte, ja sigui amb els hereus d’aquestes formacions -Sant Joan Despí en Comú i Junts per Sant Joan Despí- o amb altres grups. Com la majoria d’alcaldables socialistes, assegura que tot dependrà de la ronda de contactes amb tots els partits.

“Parlaré amb els altres grups, perquè tot el que sigui ampliar les mirades i la governabilitat sempre suma”, hi coincideix l’alcalde en funcions d’Abrera, Jesús Naharro, que ha assolit també la majoria absoluta al passar de 6 a 11 regidors (de 17). Fins ara governava amb ERC i CiU, i ara que els postconvergents no han entrat al consistori s’obre a explorar acords amb la resta de grups: els republicans, els independents d’Alternativa d’Abrera, Abrera en Comú o Cs. En tots aquests eventuals pactes caldrà veure com afecta la qüestió nacional i les reticències dels partits independentistes a aparèixer de bracet del PSC, amb qui van trencar nombrosos governs arran de l’1-O i l’aval dels d’Iceta al 155. “Estem en un moment en què el tema nacional pesa”, lamenta l’alcalde en funcions de Pineda de Mar, Xavier Amor. Amb 12 de 21 regidors (dos més que fa quatre anys), i després que el PDECat abandonés el govern poc abans del referèndum, Amor no veu fàcil reeditar el pacte o fer-ne un amb ERC -ara segona força, amb 7 regidors- com el que tenia el 2011. L’alternativa per tenir un altre grup al govern al qual “s’ha de consultar i preguntar tot” -fet que Amor destaca com a positiu- seria entendre’s amb els comuns (1), però l’alcalde recorda que han declinat ser al gabinet en els tres últims mandats.

Una qüestió de “tradició”

La voluntat d’obrir els governs, en tot cas, no és unànime entre les majories absolutes del PSC. A Gavà, per exemple, Raquel Sánchez mantindrà l’alcaldia gràcies als 11 de 21 regidors aconseguits (tres més que a l’anterior mandat) i explica que, “en un primer moment, no és previsible un acord de govern”. La possibilitat d’incloure altres grups a l’executiu quedaria “oberta” al llarg del mandat si calgués més estabilitat per a “temes transcendentals” de la ciutat, aclareix. Una situació semblant a la d’Esplugues, on Pilar Díaz, que ha recuperat la majoria absoluta perduda al municipi fa vuit anys, continuarà al capdavant del govern i ho farà en solitari (amb 11 de 21 regidors). Tot i veure molt “positiu” incorporar altres sensibilitats al govern encara que no sigui necessari, explica que aquesta “tradició” no existeix a Esplugues. No tanca la porta, en tot cas, a valorar la possibilitat de pactes de govern al llarg del mandat, especialment amb els comuns. Tampoc es preveu govern de coalició en dos dels bastions que el PSC va aconseguir mantenir el 2015 i on el 26-M va ampliar la majoria absoluta: Santa Coloma de Gramenet, on Núria Parlon pot governar amb 17 de 27 regidors, i Granollers, on l’incombustible Josep Mayoral n’ha obtingut 14 de 25 i continuarà governant tot sol.

stats