Política 31/12/2020

El PSC reivindicarà Illa en campanya com la garantia que "torna" la Catalunya prèvia al Procés

Iceta admet que Sánchez li ha ofert "col·laborar" però no aclareix si serà ministre

Ara
3 min
El PSC ha presentat un vídeo electoral amb Illa de protagonista

BarcelonaTorna Illa i Torna Catalunya. Amb aquestes quatre paraules el PSC afrontarà la campanya electoral del 14-F. Les dues primeres apareixen en el primer vídeo electoral que han presentat aquest dijous els socialistes i les dues segones seran el lema de campanya. El que busquen transmetre és que el PSC i especialment el seu candidat són la garantia perquè torni la Catalunya de fa almenys 10 anys. "La Catalunya de què parla aquesta campanya és la que hem perdut per culpa del Procés", ha explicat la número dos de la candidatura, Eva Granados.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, 24 hores després que per sorpresa s'anunciés que Illa rellevaria Iceta al capdavant de la candidatura, el PSC ha presentat els eixos de la campanya, que seran tres. El primer abordarà com s'ha d'acabar amb la que consideren que ja pot ser l'última fase de la pandèmia. El segon, les propostes per sortir de la crisi, i el tercer i últim és l'aposta per buscar "el retrobament entre catalans i catalanes". Granados s'ha mostrat convençuda que la decisió de situar Illa al capdavant de la llista ha generat una "il·lusió que va més enllà del PSC". La divisa del PSC en el pròxim mes i mig és transmetre que estan convençuts que poden guanyar els comicis, però no especularan ni amb el nombre d'escons que aconseguiran ni a quin altre partit li pot haver fet més mal en termes electorals l'operació Illa.

Granados també ha promès una campanya "en positiu sense respondre a cap provocació". "Torna Catalunya per deixar enrere la confrontació, l'insult i la manca de respecte permanents", ha insistit. En el vídeo electoral, amb Illa d'absolut protagonista, es juga amb la mateixa idea de retorn. "Torno a casa, a casa nostra", diu el ministre, que lamenta que la Generalitat de l'última dècada ha desatès "els problemes reals de la gent real".

El futur d'Iceta

Amb la sorpresa que Illa serà finalment el candidat i, per tant, haurà de deixar de ser ministre de Sanitat, queda per resoldre quin serà el futur de Miquel Iceta. Granados avui no ha tingut gaires dubtes: "Esclar que ens agradaria tenir un ministre català". Així doncs, tot apunta que el futur de l'encara líder del PSC passa pel consell de ministres, però ningú ho vol donar encara per tancat. El mateix Iceta ha explicat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li ha ofert "col·laborar" en la política estatal, però no ha anat més enllà. Segons ha exposat en una entrevista amb Catalunya Ràdio, Sánchez li va transmetre el següent: "Jo aquí necessito també gent que no estigui lligada a tasques autonòmiques, sinó que es pugui dedicar a política d'estat; penso que tu en podries ser un. Pensa-t'ho molt bé, no només en la decisió d'avui sinó en els anys que venen".

Iceta tenia fins ara bàsicament dues tasques de les que Sánchez considera autonòmiques: liderar orgànicament el partit a Catalunya i liderar-lo al Parlament. La segona ja no la farà més. Tampoc Sánchez acaba d'ensenyar definitivament les seves cartes. Aquest dijous a través de Twitter ha expressat la seva "immensa gratitud" per Illa i tot el seu suport a l'operació perquè sigui el candidat dels socialistes el 14-F. Manté la incògnita, però, de com quedarà el seu gabinet quan Illa faci les maletes definitivament per tornar a Catalunya.

stats