DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 27/09/2013

El PSC fracassa en l'intent de desactivar totes les resolucions sobre el dret a decidir menys la de Rigol

El portaveu dels socialistes, Maurici Lucena, ha fet una crida 'in extremis' a evitar l'aprovació de la resolució de CiU, ERC, ICV i la CUP amb el pretext que no és assenyada i els exclou

M.colomer
2 min

BarcelonaEl PSC tampoc se n'ha sortit en l'intent 'in extremis' de forçar la retirada de totes les resolucions al debat de política general sobre l'autodeterminació excepte la basada en el text de l'expresident del Parlament Joan Rigol encarregat pel Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Els socialistes han recriminat a CiU que hagi negociat en paral·lel a la resolució de Rigol la que posa termini -aquest trimestre- a la decisió de la pregunta i la data per exercir l'autodeterminació el 2014.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Maurici Lucena ha retret també a Iniciativa -"el partit més 'desnortat'" del Parlament, segons el socialista- que s'hagi sumat a CiU, ERC i la CUP. "No han tingut cap problema en rebregar la resolució Rigol", segons Lucena, que ha acusat CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP d'haver negociat "amb nocturnitat". Els ecosocialistes, representats a la tribuna del Parlament per Joan Mena, han considerat el PSC perdut en matèria de dret a decidir i li han etzibat: "Un dia reivindiquen que el rei ha d'abdicar i un altre que ha de ser la persona que faci la mediació en el conflicte polític que hi ha entre Catalunya i la resta de l'Estat. No doni lliçons de coherència".

Retrets de doble direcció

Al mateix temps, la diputada d'Unió Mercè Jou ha recriminat al PSC la seva "resolució trampa" basada en la tercera via de Duran i Lleida. Per CiU, el PSC "no ha entès res". "Mentre vostès furguen entre CDC i Unió, a CiU treballàvem per arribar al consens", ha etzibat Jou, que ha insistit que ara és moment de defensar i concretar la consulta i no de parlar de les opcions que s'hi haurien de poder defensar.

Sigui com sigui, la secretària general d'ERC, en una línia similar a la del president Artur Mas, ha considerat que "en aquest Estat no hi caben terceres vies. És un Estat en ple procés d'involució". Ha recordat el discurs de Pau Casals a les Nacions Unides, i ha asseverat: "No volem anar a les Nacions Unides a dir que som molt demòcrates. Hi volem tenir un representant". "Volem la consulta al més aviat possible, per guanyar-la per àmplia majoria, i obrir un procés constituent democràtic", hi ha afegit el líder parlamentari de la CUP, David Fernández, que ha celebrat que "per fi sembla que passem de les paraules als fets".

Qui és oposició?

Tant el PSC com el PP i C's han considerat que CiU i ERC han evidenciat "la majoria governamental", en paraules de Lucena, que ha tornat a reivindicar que el paper de partit principal de l'oposició els pertoca, i no a ERC. Millo l'ha precedit per anar un pas més enllà, en considerar que l'oposició "legítima" de veritat és el PP, perquè el PSC "també contribueix" al procés pel dret a decidir. A l'extrem de tots, Jordi Cañas (C's), que ha considerat directament "una 'chorrada' el dret a decidir.

stats