Política 22/01/2013

El PSC rebutja la declaració de sobirania i exigeix que el dret a decidir s'exerceixi de manera acordada amb l'Estat

El portaveu del grup socialista, Maurici Lucena, assegura que el seu partit seguirà negociant amb CiU fins a l'últim minut per intentar sumar-se a l'acord

Efe
2 min

BarcelonaEl portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha rebutjat avui la proposta registrada per CiU, ERC i ICV-EUiA perquè és "una declaració unilateral de sobirania i de ruptura amb el marc jurídic" actual, encara que ha remarcat que el seu partit mantindrà la negociació oberta fins al ple de demà. "És inacceptable que prefigurin el resultat del procés, que s'aprovi allò que precisament s'ha de sotmetre al poble, és gravíssim confondre l'instrument amb l'objectiu", ha lamentat Lucena en una roda de premsa al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el portaveu socialista, "la voluntat del PSC és seguir dialogant fins al minut abans de l'inici del ple del Parlament", dimecres al matí, per això "no està decidit encara el sentit del vot" del grup socialista, encara que ha deixat clar que no estan d'acord en com es planteja la declaració al document registrat per CiU, ERC i ICV-EUiA. Lucena ha assegurat que la disciplina de vot en el seu grup "es dóna per coneguda": "En aquesta vida pot passar de tot, però estem tranquils perquè el que es defensa és coherent amb el programa electoral".

Després de desmarcar-se de la proposta conjunta registrada avui per CiU, ERC i ICV-EUiA, el PSC ha presentat una esmena de modificació de tot el document que estableix que "el poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i podrà exercir el seu dret a decidir de manera acordada entre els govern català i espanyol a través d'un referèndum".

El text, de poc més d'una pàgina i que no inclou cap preàmbul amb referències històriques, indica que el referèndum s'ha de fer "en el marc de legalitat" i amb una pregunta "clara a la qual cal respondre de manera inequívoca". El document apunta que el procés del dret a decidir serà "escrupolosament democràtic" i "garantint la pluralitat d'opcions", i estableix que els ciutadans hauran de tenir tota la informació i coneixement precís per exercir el dret a decidir. El PSC també ha sol·licitat a la mesa del Parlament una pròrroga del termini per registrar-hi esmenes, que acabava aquest dimarts a les deu, per poder continuar negociant amb vista al ple de demà.

stats