POLÍTICA
Política 31/01/2012

El PSC tem que Catalunya quedi "sotmesa" al PP després de la reunió entre Mas i Rajoy

CiU admet que és"difícil" que Mas torni amb compromisos ferms del govern espanyol

Acn
2 min

BarcelonaEl PSC tem que de la reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy, Catalunya en surti "sotmesa" al Partit Popular i a les polítiques "regressives" que impulsa l'executiu estatal. La portaveu dels socialistes al Parlament, Laia Bonet, també ha criticat que Mas "prioritzi el to de la reunió als continguts". El PSC ha advertit que els catalans "no entendrien que després de parlar de trencar costures de la Constitució i l'Estatut per obtenir el que pertoca, acabin apareixent de forma sotmesa a decisions regressives, tant per la recentralització com socialment".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A CiU, però, les coses no es veuen igual. "L'experiència ens diu que val més potser que no hi hagi acord concret demà mateix però que s'enceti una línia de treball lleial i seriosa que arribar a acords per després tirar-se'ls al clatell, incomplir-los i enganyar l'altra part". Així s'ha expressat en roda de premsa el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, que ha opinat que és "difícil" que a la reunió amb Rajoy de dimecres es pugui obtenir algun acord quan el popular porta poques setmanes governant. Sí que es veurà, ha continuat, si el to és positiu o no i "quin pa es donarà" a partir d'ara amb el govern espanyol.

Per la seva part, el portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, ha emmarcat la reunió entre Mas i Rajoy en la "normalitat democràtica" de les relacions entre dos presidents. Ha negat que les entrevistes que ha mantingut la presidenta dels populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho, amb diversos ministres hagin servit per preparar la trobada presidencial, sinó que han servit, ha dit, "per traslladar al govern espanyol aspectes que preocupen Catalunya i el PP". "Que això signifiqui que molt probablement Mas li dugui a Rajoy molts temes coincidents amb els de Camacho no és que sigui possible, sinó que suposo que és normal", ha argumentat, ja que la percepció de CiU i PP dels problemes dels catalans és, al seu entendre, "similar". Entorn als deutes de l'Estat amb Catalunya, s'ha limitat a demanar temps per trobar la "millor solució".

El portaveu adjunt d'ICV-EUiA al Parlament, Jordi Miralles, s'ha alineat amb el Govern en la reclamació dels deutes de l'Estat amb Catalunya, però també ha reclamat a Artur Mas que faci canviar d'opinió Rajoy sobre el "dogma" del dèficit. La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha instat Mas a tornar amb compromisos ferms sobre el pagament dels deutes de l'Estat amb Catalunya i a posar el concert en el centre de la trobada. Solidaritat no espera "res" del que considera que és una trobada entre "l'amo i la minyona".

stats