EL FUTUR DELS SOCIALISTES
Política 13/05/2012

El PSC topa amb resistències al PSOE per tenir veu al Congrés

Els terminis van passant i l'acord del PSC amb el PSOE perquè el socialisme català tingui veu pròpia al Congrés de Diputats no acaba d'arribar. Pere Navarro busca aliats per convèncer Rubalcaba.

Pere Martí
2 min
El PSC topa amb resistències al PSOE per tenir veu al Congrés

BARCELONAL'excusa eren les eleccions andaluses, però ja fa un mes i mig del 25 de març i el més calent és a l'aigüera. La intenció del PSC de tenir veu pròpia al Congrés de Diputats no avança a la velocitat que desitjarien els socialistes catalans, que ho van aprovar fa cinc mesos en el seu congrés. L'última reunió oficial que van mantenir Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba va ser el 14 de febrer, després dels respectius congressos. En aquella trobada es van emplaçar genèricament a "actualitzar les relacions" entre els dos partits, però sense entrar en matèria ni adoptar cap acord concret.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des d'aleshores no s'han tornat a veure de manera oficial i no ho faran fins que l'acord entre PSC i PSOE estigui "madur", pràcticament per firmar-lo, segons expliquen fonts de la direcció dels socialistes catalans. Mentrestant hi ha trucades i circulen "alguns papers" entre Nicaragua i Ferraz amb propostes, però de moment no hi ha res tancat.

Les relacions entre el PSC i el PSOE de Rubalcaba no passen pel seu millor moment perquè els socialistes catalans van apostar obertament per Carme Chacón com a secretària general del PSOE en el congrés del PSOE, i van trencar així la seva tradicional posició de neutralitat. La derrota de l'exministra catalana els ha deixat debilitats de cara a Rubalcaba i el seu entorn, que no té cap pressa per satisfer les peticions dels seus antics rivals, tot i que es declara gran amic de Catalunya.

Per mirar de superar aquest bloqueig, Navarro vol aconseguir que José Antonio Griñán avali les tesis del PSC. El nou president de la Junta d'Andalusia és també president del PSOE i en aquests moments el líder socialista amb més pes polític i institucional, cosa que li permet parlar de tu a tu amb Rubalcaba. Per això, Navarro va assistir a la seva presa de possessió, que es va fer dissabte passat a Sevilla, i tot i que no s'hi va poder reunir, sí que ho va fer amb dirigents de l'aparell del PSOE andalús, també afí a Chacón, per mirar d'acostar posicions i sumar complicitats de cara a estovar Ferraz.

El creixement de Rosa Díez

Però l'argument polític que fa servir la direcció del PSOE per frenar o resistir-se a les reivindicacions del PSC és el creixement de la formació de Rosa Díez, Unión, Progreso y Democracia (UPyD). La tesi de Ferraz és que qualsevol concessió al PSC al Congrés alimenta el discurs espanyolista de l'exconsellera socialista basca, cosa que li proporciona rèdits electorals, que en bona part extreu de l'electorat socialista més jacobí. Al PSOE crea pànic que el PSC voti diferent al Congrés, i com més trigui a veure's aquesta imatge, millor.

stats