Política 22/02/2016

El PSC se sotmet a la voluntat del PSOE de prioritzar el pacte amb Ciutadans

"Tot i que les preferències d'una part important de la militància és més cap a Podem i l'esquerra, es tracta de sumar i tenir un govern d'estabilitat", assegura la portaveu Esther Niubó

Sara González
2 min
Esther Niubó en roda de premsa aquest dilluns

Barcelona"Ni blaus ni taronges, hem de fer fora la dreta". Aquesta frase pronunciada fins a la sacietat per la candidata del PSC a les eleccions del 20-D, Carme Chacón, durant la passada campanya forma ja part del passat. Els socialistes catalans han demostrat aquest dilluns que, si bé inicialment es van mostrar partidaris d'un acord d'esquerres de la mà de Podem -Chacón ho va defensar en una entrevista a l'ARA- finalment s'han sotmès a la voluntat del líder del PSOE, Pedro Sánchez, de prioritzar un acord amb Ciutadans i, posteriorment, intentar sumar als de Pablo Iglesias.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tot i que les preferències d'una part important de la militància és més cap a Podem i l'esquerra, es tracta de sumar i tenir un govern d'estabilitat", ha assegurat la portaveu del PSC, Esther Niubó, que ha defensat que seran benvinguts aquells acords que es tanquin en base al programa electoral defensat pels socialistes.

Tota la militància socialista votarà aquest dissabte qualsevol eventual pacte d'investidura que el PSOE tanqui aquesta setmana. L'estratègia que ha dibuixat fins ara Pedro Sánchez és la de tancar primer un acord amb Ciutadans per pressionar després a Podem i situar-lo en la tessitura de contribuir o no a afavorir un govern que estigui en mans del PP.

Niubó ha defensat que tant Ciutadans com Podem són "partits de canvi" i ha demanat a tots dos que estiguin "a l'alçada" i siguin "conscients del moment històric" en el qual es troben per poder posar fi a quatre anys "negres per a la democràcia" a Espanya sota la batuta del PP.

Així doncs, en un segon terme queda la prioritat de fer un pacte d'esquerres. De fet, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja va defensar després de les eleccions el pacte a tres bandes amb Ciutadans i Podem. Però aquest escenari no era el preferit pels socialistes catalans. Especialment durant la campanya electoral i perquè ells són més conscients que cap altre sector del socialisme de què suposa un acord amb la formació d'Albert Rivera.

Els costos d'un PSOE que pacti amb Ciutadans no són els mateixos per al PSC, ja que porta anys assenyalant la formació taronja al Parlament com la dreta que s'alinea amb el PP tant en l'eix nacional com el social. Rivera ha estat, per exemple, un dels grans ariets contra la immersió lingüística a l'escola catalana, un model que els socialistes catalans han defensat sempre. Ciutadans també ha evitat condemnar de forma clara i contundent els crims comesos pel franquisme.

stats