Política 06/08/2019

El PSC reclama a Budó que aclareixi si ha compatibilitzat el càrrec de consellera amb la direcció del Consell per la República

El grup parlamentari socialista també ha registrat una bateria de preguntes que qüestionen la reforma de la Generalitat perquè els funcionaris que ho vulguin puguin treballar el 12-O

Ara
3 min
La portaveu del Govern, Meritxell Budó

BarcelonaEl PSC presentarà una bateria de preguntes al Parlament sobre la incompatibilitat en què hauria caigut la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que hauria alternat el seu càrrec al Govern amb un lloc a la direcció del Consell per la República de Carles Puigdemont, segons informar ahir 'El Confidencial'. Aquesta dualitat de responsabilitats incompliria la llei d'incompatibilitats 13/2005. Així, els socialistes reclamen a la consellera que aclareixi si aquesta incompatibilitat va existir i, si és així, li retreuen que afirmés, en el ple del passat 17 de juliol, que no hi havia "vinculació directa" entre el Consell per la República i l'executiu de Quim Torra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la normativa vigent, els consellers de la Generalitat no poden comptabilitzar el seu càrrec amb "cap altra funció o activitat pública o privada que no es derivi de l'exercici del seu càrrec", excepte el de "diputat o diputada al Parlament, tret que rebin retribucions periòdiques per l'exercici d'aquesta activitat". És per això que els socialistes preguntaran al pròxim ple (l'escrit entrarà a registre a finals d'agost) si la consellera ha format part del Consell per la República. "Si no és el cas, ¿tenia coneixement el Govern que la titular del departament de Presidència apareixia a la web de l'esmentada organització com a membre?", es pregunta el grup parlamentari. En el mateix sentit, demana com és que apareixia com a membre del Consell "si no ho era", i en "quines circumstàncies va deixar de constar-hi" a la web.

En cas que la consellera admeti en seu parlamentària que sí que va formar part de l'organització, el PSC pregunta "durant quin període" i desenvolupant "quines activitats". El grup també vol saber si, quan Budó va negar en seu parlamentària qualsevol vinculació de l'òrgan amb l'executiu, si "era o no membre del Consell". En el mateix sentit, el PSC demana al Govern si li "consta" que en algun moment la consellera comuniqués la seva pertinença al Consell "o que demanés autorització per compatibilitzar les dues activitats".

Qüestionen la reforma perquè els funcionaris puguin treballar el 12-O

D'altra banda, el PSC també registrarà una altra bateria de preguntes que qüestionen la reforma del Govern per permetre que els funcionaris que ho vulguin puguin treballar (fins ara era obligatori fer festa) per la Hispanitat i la Constitució, tal com va anunciar ahir el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, en una entrevista a Efe.

La formació de Miquel Iceta es pregunta "quina és la necessitat social o del servei" que justifica que es permeti o fomenti que un nombre més elevat de funcionaris i treballadors públics treballin durant aquests festius, i vol saber com és que no s'habilita "el mateix mecanisme per a qualsevol altre festiu estatal, autonòmic o local". D'altra banda, pregunta si, abans de prendre aquesta decisió, el Govern ha establert alguna mena de "diàleg amb les organitzacions sindicals representatives o amb els òrgans de representació del personal funcionari, estatutari i laboral al servei de la Generalitat".

El partit socialista reclama conèixer, a més, quin és el mecanisme pel qual es pretén habilitar aquesta reforma, i quin és "el cost econòmic" d'aquesta mesura, ja que implica obrir les oficines i els edificis. Per al PSC, és "innegable" el "perfil polític" de la mesura anunciada per Puigneró, i per tant demana quins mecanismes de "salvaguarda" habilitarà el Govern per evitar que l'exercici d'un dret com el de "gaudir de les jornades festives" s'utilitzi "per elaborar llistes de funcionaris i treballadors afectes o desafectes al Govern i a l'independentisme que propugna". De la mateixa manera, demana a l'executiu "com assegurarà que no hi hagi cap coerció, ni tan sols ambiental" sobre els treballadors públics.

stats