PROCÉS DE PAU A EUSKADI
Política 04/05/2011

L'estabilitat parlamentària del PSOE, pendent de la decisió del TC sobre Bildu

El PSE contradiu el Suprem i considera que EA i Alternatiba no estan al servei d'ETA. Zapatero demana calma al PNB a l'espera qaue el Constitucional revoqui la decisió del Suprem

Redacció
2 min

BarcelonaL'executiva del PNB està "molt molesta" per l'anul·lació de les llistes de Bildu fins al punt que, segons ells, si la coalició basca no pogués presentar-se al 22-M, la suspensió del suport del seu partit al govern espanyol podria ser "definitiva", segons ha traslladat el portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka, al president de la Cambra, José Bono. Així, Bono ha citat Erkoreka per tractar de "calmar les aigües" i que els nacionalistes bascos no adoptin una mesura dràstica mentre resol el Tribunal Constitucional sobre el recurs que presentarà Bildu. A més, el portaveu del PNB ha sentenciat que no volia imaginar-se un escenari electoral sense EA, Alternatiba i l'esquerra abertzale ja que aquesta "polarització" del vot, que aglutinarien PP, PSOE i PNB, és "antidemocràtica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per tant, aquesta amenaça de ruptura és un pas més al que va donar el president de l'executiva del partit, Iñigo Urkullu, que va anunciar la suspensió de la col·laboració i suport del PNB amb el govern espanyol a causa de l'anul·lació de les llistes de Bildu. Així, si bé ahir Urkullu creia que calia donar un marge de confiança i veure com es pronuncia el Tribunal Constitucional i a partir establir les relacions amb el PSOE, avui ha endurit el discurs.

D'altra banda, el portaveu del PSE-EE, José Antonio Pastor, ha expressat el seu "convenciment" que EA i Alternatiba són partits democràtics i que "no estan al servei d'ETA", encara que ha precisat que els socialistes respecten la sentència del Tribunal Suprem (TS), així com la decisió que adoptarà demà el Tribunal Constitucional (TC). Així, en el cas que el Constitucional avali la decisió del Suprem i Bildu present recurs a Europa, tal i com han anunciat, demanant que s'anul·lin les eleccions locals del 22 de maig, Pastor ha mantingut que per al PSE-EE aquests comicis són "legítims" perquè si alguna força política no pot concórrer "serà per una decisió judicial, no per un caprici".

stats