CONSULTES POPULARS
Política 15/12/2010

El PSM registra al Parlament balear la Llei de consultes populars per convocar referèndums

Les consultes seran vinculants sempre que arribin al 50% de participació.

Redacció
1 min

BarcelonaEl Partit Socialista de Mallorca (PSM)-Entesa ha registrat aquest dimecres la Llei de consultes populars que permetrà convocar referèndums en els àmbits autonòmic, insular i municipal, que per primer cop seran vinculants per a la institució competent. Això sí, tindran caràcter vinculant sempre que hi participi el 50% del cens electoral, i les consultes populars hagin estat sol·licitades pel 3% de la població de les Illes. Pel PSM aquest projecte legislatiu pretén ampliar els horitzons de l'abast democràtic i fer partícips els ciutadans de la vida política i també institucional de les Balears de forma més directa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSM diu que la llei vol "fomentar la participació ciutadans". El PSM-Entesa ha dit que ara sols es tracta de "voluntat política" perquè aquesta llei s'aprovi en l'actual període parlamentari. El diputat nacionalista, Antoni Alorda, ha dit que la llei s'ha debatut amb moltes entitats i organitzacions i ara és el moment d'iniciar la tramitació parlamentària. Les principals directrius de la llei, ha detallat Alorda, regularan la iniciativa popular, que permetrà que un 3% de la població de les Illes pugui tirar endavant una consulta. Aquest 3% global, es divideix en un 3% per a Mallorca, un 5% per a Eivissa i Menorca, i un 10% per a Formentera.

Com a novetat, única a l'Estat, diuen, és un projecte legislatiu que preveu el caràcter vinculant de la consulta, si s'ha produït una participació superior al 50% del cens. En aquest cas, l'administració competent, ja sigui el Consell Insular, l'Ajuntament o el Parlament, haurà de donar compliment al resultat del referèndum.

stats