Política 19/10/2017

El PSOE assegura que el 155 serà "una intervenció molt i molt limitada i breu"

Ábalos denuncia que la resposta de Puigdemont és una "amenaça inadmissible"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos. EFE

MadridSuport total del PSOE al comunicat del govern espanyol en què anuncia l'aprovació en un consell de ministres extraordinari dissabte de l'article 155 de la Constitució. El secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha considerat una "amenaça inadmissible" la resposta de Carles Puigdemont, però ha assegurat que mantenen la mà estesa a "tornar a la legalitat" fins al "final". Ara bé, si s'aplica el 155, ha assegurat que ha de ser una "intervenció molt i molt limitada i breu en el temps", que desemboqui en eleccions com més aviat millor, és a dir, gener o febrer, el temps material que hi ha un cop el Senat aprovi el 155.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple definitiu a la cambra alta s'ha ajornat per a finals d'octubre o principis de novembre perquè hi hagi un temps "raonable" per a la tramitació. Les dates assenyalades ara, segons fonts parlamentàries, serien el 31 d'octubre o el 2 de novembre. Fins llavors, Ábalos ha assegurat que hi ha "finestres obertes" perquè Carles Puigdemont "torni a la legalitat" i convoqui eleccions autonòmiques anticipades.

Objectiu: la "preservació" dels serveis públics

Sobre la intervenció, el secretari d'organització del PSOE ha assenyalat que serà "limitada" amb "l'horitzó de restablir la normalitat i les institucions, així com la preservació de serveis públics i la convivència, i particularment la preservació de l'autogovern català".

Però per què no s'ha reunit ja avui el consell de ministres si, a priori, hi ha tan de consens? El problema continua sent el mateix des de fa dies: el PP no vol posar terminis a una convocatòria electoral, mentre que el PSOE demana eleccions immediates i que quedi estipulat. És el motiu principal pel qual l'exministra de Cultura i responsable d'igualtat del PSOE, Carmen Calvo, s'ha passat el matí a la Moncloa negociant els últims serrells. Calvo ha sigut l'encarregada de fer d'interlocutora amb el govern espanyol, mentre que l'executiu espanyol no ha convidat de forma assídua Ciutadans, encara que els pesi -tal com ha manifestat Albert Rivera.

Les eleccions no seran aquest 2017

Ábalos ha evitat dir avui si subscriuran al 100% el que s'aprovi dissabte al consell de ministres. Consideren que de moment no poden dir si el seu suport és "absolut, relatiu, o en quin grau". Les seves declaracions xoquen amb les del portaveu del PSOE i alcalde de Valladolid, Óscar Puente, que fa només tres dies assegurava que qualsevol decisió es prendria amb el "consens" de PP i PSOE, perquè van "de bracet" en la resposta a Puigdemont.

El que sí que que ha deixat clar el secretari d'organització és que la convocatòria d'anticipades no serà aquest 2017 si es fa després de l'aplicació del 155. Perquè fos possible i s'evités votar per Nadal, caldria que es convoquessin dilluns que ve mateix.

"No assumim la bilateralitat entre un estat i un pretendent de miniestat"

Ferraz ha esgrimit, això sí, arguments molt similars als del govern espanyol per respondre a Puigdemont. Ábalos ha afirmat que "no es negocia la integritat territorial d'Espanya" i que els socialistes no "assumeixen la bilateralitat entre un estat i un pretendent de miniestat".

stats