Política 09/09/2019

El PSOE i Unides podem es tornaran a reunir demà per intentar desbloquejar la investidura

Els socialistes culpen Asens i Pisarello del rebuig a un govern de coalició amb el partit lila

Laia Forès / Carla Fajardo / Marc Toro
4 min
El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, en una imatge d'arxiu.

Madrid/BarcelonaEls equips negociadors del PSOE i d'Unides Podem es tornaran a reunir aquest dimarts per intentar desbloquejar la investidura, segons han anunciat fonts socialistes. El partit lila havia demanat temps per estudiar el document amb les propostes que va presentar el líder del PSOE, Pedro Sánchez. Segons les mateixes fonts, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha trucat al responsable d'acció de govern d'Unides Podem, Pablo Echenique, per acordar la trobada. La reunió tindrà lloc a les 11.00h al Congrés, poc abans de l'inici de la sessió plenària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El rei Felip VI té previst convocar una nova ronda de consultes amb les formacions polítiques previsiblement la setmana que ve per explorar si Pedro Sánchez compta amb prou suport per a la seva investidura. Els terminis són molt ajustats: la setmana que ve és l'última per poder celebrar la ronda de consultes i poder celebrar el ple d'investidura. El 23 de setembre, si no hi ha nou president del govern espanyol, es dissolen les corts i es convoquen eleccions pel 10 de novembre.

El PSOE segueix rebutjant un govern de coalició i utilitza la posició d'En Comú Podem sobre Catalunya –la formació defensa el referèndum pactat i rebutja l'aplicació de l'article 155– per justificar el seu 'no'. Tot i que la posició de la coalició d'esquerres catalana i del partit lila no han canviat, els líders socialistes assenyalen ara les declaracions dels diputats d'En Comú Podem Jaume Asens i Gerard Pisarello com a exemples de les diferències entre Unides Podem i els socialistes que impedeixen un acord de govern.

"Pisarello va dir que donarien suport a un govern de concentració sobiranista a Catalunya i Asens va dir que ells serien la garantia que no s'aplicarà el 155", ha assegurat la portaveu parlamentària del PSOE, Adriana Lastra, aquest dilluns en una entrevista a TVE quan el presentador li ha preguntat què ha canviat del juliol a ara perquè el PSOE no accepti un govern de coalició.

Mena va aclarir la posició dels comuns

Si bé és cert que Pisarello va declarar a principis de setembre que els comuns "estarien disposats a parlar" d'un possible govern de concentració sobiranista, el portaveu de la formació a Catalunya, Joan Mena, va aclarir l'endemà que Catalunya en Comú - Podem rebutjava la proposta d'un govern de concentració com a resposta a la sentència del Procés. Malgrat l'aclariment oficial de la formació, Lastra ha insistit dues vegades durant l'entrevista a TVE que En Comú Podem defensava aquesta possibilitat.

Lastra ha parlat l'endemà que la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, atribuís erròniament aquest diumenge les declaracions de Pisarello a Jaume Asens en una entrevista a La Sexta. El portaveu de la formació al Congrés va acusar Calvo a través de Twitter de difondre una idea "falsa", no només per atribuir-li a ell unes declaracions que no va fer, sinó també per ignorar l'aclariment posterior de Mena.

Però l'enfrontament no es va acabar aquí. Calvo insistia després també via Twitter en la posició de Pisarello i evitava subratllar una vegada més que la formació havia corregit Pisarello.

Adriana Lastra ha insistit aquest dilluns que per al PSOE "no és acceptable" un govern de coalició amb un partit que defensa un govern de concentració sobiranista a Catalunya.

Desconfiança del PSOE

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, també ha parlat aquest dilluns sobre les diferències amb Unides Podem. Segons Ábalos, la posició de Podem sobre Catalunya no ha canviat, el que ha canviat és la confiança. En una entrevista a Antena 3 ha assegurat que la reacció de Podem a l’oferta del juliol –que incloïa una vicepresidència i diversos ministeris– i la “humiliació” de la sessió d’investidura “desincentiva per revalidar-la”, tot i que confia que la nova proposta generi “la confiança necessària per superar aquesta situació”.

Ábalos considera que “si s’hagués gestionat d’una manera menys ofensiva” la reacció, la proposta podria haver sigut una altra, però “si l’actitud és de desconfiança i d’hostilitat prèvia no sembla que s’estigui creant un clima per a l’entesa”. El ministre també ha dit que les reunions amb Podem eren imminents i que farien tot el que fos possible per no anar a eleccions: “No volem eleccions perquè ja les vam guanyar”.

Ábalos ha defensat l’oferta de càrrecs institucionals en institucions com la CNMV i el CIS, i assegura que el fet que els ocupin polítics no treu que siguin professionals. “Poden completar l’acció de l’executiu i els nomenem en funció dels seus perfils ideològics”, ha explicat. Paral·lelament ha dit que estaven intentant “tancar un acord programàtic”.

El PSC se suma a les crítiques del PSOE

Malgrat els matisos dels comuns, des del PSC també s'ha carregat contra els comuns per les declaracions dels seus líders, les quals –ha dit el secretari d'organització de la formació, Salvador Illa– "no ajuden" a trobar "elements de confiança" per fer un govern de coalició a l'Estat. El dirigent socialista, que ha lamentat que Jaume Asens critiqués ERC per voler facilitar el govern de Sánchez malgrat que no accepti l'entrada d'Unides Podem al consell de ministres, ha deixat clar que la confiança "es fa difícil de trobar en aquests moments". Després de reiterar la voluntat del PSC d'evitar una repetició electoral, ha cridat de nou a la "responsabilitat" de totes les formacions perquè no tinguin "actituds obstruccionistes" pel que fa a la investidura.

stats