EL FUTUR DELS SOCIALISTES
Política 05/02/2012

Rubalcaba situa els seus afins als llocs clau de l'executiva i bandeja els de Chacón

L'única concessió és la presidència de Griñán. Els rubalcabistes Elena Valenciano, Oscar López i Patxi López copen els càrrecs importants. El PSC es conforma amb dos vocals: Zaragoza i Esteve

Joan Rusiñol
2 min
CONTRA PRONÒSTIC
 Rubalcaba sap que té un partit dividit i per això va fer una crida a "la unitat i el canvi". L'escoltava, amb un somriure sec, Chacón.

SevillaEl secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, proposarà aquest diumenge al plenari del 38è congrés una executiva plural però on els principals càrrecs orgànics els copen els seus afins. Els resultats tan igualats amb la seva rival, Carme Chacón, que ahir va obtenir el 48,7% dels vots, han obligat el nou líder a buscar el consens però no ha volgut cedir cap càrrec orgànic d'importància als afins a la seva rival, que no formarà part del nucli dirigent del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de tota una nit negociant amb els partidaris de Chacón i amb les delegacions territorials, avui al matí s'ha tancat la composició de la direcció. L'esquelet de la nova cúpula el controlaran els afins a Rubalcaba. Així, la nova vicesecretària general serà Elena Valenciano i el nou responsable d'organització serà Óscar López. La madrilenya i el líder dels socialistes de Castella i Lleó substitueixen en el càrrec José Blanco i Marcelino Iglesias, respectivament.

També tindrà un càrrec important el líder dels socialistes bascos Patxi López, que serà responsable de relacions polítiques, que podrà compaginar amb el de lehendakari. Andalusia és la federació més important. L'única concessió de Rubalcaba als afins a Chacón és donar la presidència del partit al president andalús, José Antonio Griñán. Situar-lo en aquest càrrec, més simbòlic que executiu, respon a la proximitat de les eleccions andaluses. El 25 de març el PSOE es juga el seu darrer bastió i ell serà el candidat. Griñán agafa el relleu de Manuel Chaves, exvicepresident del govern i de la Junta i que sí havia donat suport actiu a Rubalcaba.

En nom de Chacón han negociat tota la nit els secretaris generals de Madrid i Castella-la Manxa, Tomás Gómez i José María Barreda, i els representants del PSC José Zaragoza i Manuel Bustos. Els socialistes catalans, que van donar suport molt majoritari a Chacón, volien que ells dos fossin a la cúpula però Rubalcaba hi volia una dona. Al final el PSC manté dos seients a la direcció, però com a vocals i sense responsabilitats orgàniques. Seran Zaragoza i la també diputada a Madrid Esperança Esteve.

D'entre els seus afins Rubalcaba ha situat l'andalús Gaspar Zarrías a la direcció amb càrrec executiu (responsable de ciutats) i també Trinidad Jiménez (Política Social), Antonio Hernando (Relacions Institucionals), Jesús Caldera (programa), Juan Moscoso (UE) o Carmela Silva (Immigració).

stats