Política 29/12/2014

El PSOE coincideix amb el PNB i CiU que hi ha un "procés recentralitzador" a Espanya

Ximo Puig considera que el PP té una "mentalitat molt centralista"

Efe
2 min
Ximo Puig. EFE

MadridEl secretari de Reformes Democràtiques del PSOE i líder dels socialistes valencians, Ximo Puig, ha coincidit amb el PNB i CiU que hi ha un "procés recentralitzador" per part del govern del PP, que està menyscabant la prestació de serveis bàsics de les comunitats autònomes i ajuntaments. Puig, en declaracions a RNE, ha opinat que el PP té una "mentalitat molt centralista" que aplica a "tots els aspectes" de les seves polítiques i que és "absolutament errònia" per a la cohesió d'Espanya. "Hi ha molts elements de recentralització. No hi ha hagut avenços en establir polítiques coordinades de l'Estat", ha denunciat Puig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la seva opinió, si les comunitats autònomes són les que gestionen l'educació, la sanitat o els serveis socials, la distribució del nivell de dèficit ha estat "absolutament favorable per a l'Estat, que per la via dels fets ha anat recentralitzant". També ha posat com a exemple el que l'ajust d'organismes públics "hagi estat molt menor" a l'Estat que en les autonomies o que s'estiguin limitant competències municipals, que "és un error molt greu".

Per això, Puig ha dit que coincideix amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, i amb el president de la Generalitat, Artur Mas, en l'existència d'un procés recentralitzador, com els dos dirigents autonòmics van denunciar en la reunió mantinguda diumenge, a Vitòria.

El dirigent socialista ha reiterat que no hi haurà una gran coalició entre el PP i el PSOE perquè la sortida a Espanya passa per l'"alternança" al poder. Segons l'opinió de Puig, del debat sobre una aliança entre socialistes i populars després de les pròximes eleccions generals en són "beneficiaris" el PP i Podem, però no els ciutadans, que "no ho perceben com una solució". "Forma part de l'estratègia del PP, que en aquests moments va en caiguda lliure i necessita buscar un altre tipus de debats que el beneficiïn electoralment", ha argumentat.

Ha subratllat que la resposta a la falta de credibilitat que hi ha sobre la política "no pot ser una mena de 'catenaccio'" entre els dos principals partits. El líder dels socialistes valencians ha posat èmfasi a més en el fet que el PSOE abandera un "model absolutament diferent" del del PP.

Sobre si la presidenta andalusa, Susana Díaz, es presentarà a les primàries socialistes del juliol, Puig ha respost: "Aquestes coses formen part de la política ficció i ja en tenim prou amb la realitat per fer ficció".

stats