Política 25/01/2011

El PSOE acorda amb CiU endarrerir la jubilació de forma “progressiva”

El Congrés ha aprovat les 21 recomanacions del Pacte de Toledo sobre la reforma de les pensions per tal que l'edat legal de jubilació sigui "progressiva" i no "homogènia i forçosa"

Acn
3 min
Un moment del ple d'aquest dimarts al Congrés

MadridEls grups parlamentaris de CiU i PSOE han arribat a un acord per modificar un vot particular dels convergents que demana que la pròrroga de l'edat de jubilació sigui “progressiva” i que ha rebut el suport de PNB i Coalición Canaria per tirar endavant. Tot i que no s'ha fixat si l'augment arribaria als 67 anys com vol el govern espanyol, el cert és que aquest suport facilita la modificació que previsiblement s'aprovarà aquest divendres durant el Consell de Ministres. A més a més, el vot particular de CiU demana que la pensió que es percebi depengui dels anys cotitzats, de si es pot escollir quan es jubila o l'esperança de vida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer en prendre la paraula en aquest debat per aprovar les recomanacions ha estat el president la Comissió no permanent del Pacte de Toledo, Juan Morano, que ha defensat que des de l'any 1995 es veia a venir que eren necessàries reformes de calat a les pensions. “Tot i el seriós revés econòmic, l'Estat no és un país retardat, és una de les economies amb més possibilitats del món”, ha defensat.

Des de l'inconformisme de l'esquerra amb la reforma, el portaveu d'IU, Gaspar Llamazares, ha lamentat que s'hagi actuat al “dictat” dels mercats “d'un sistema capitalista no refundat sinó reforçat”. Per Llamazares la reforma fa “retrocedir i retalles les poques conquestes socials” de l'Estat. “Estem davant del que podríem denominar la recuperació del pitjor del capitalisme”, ha afirmat el portaveu.

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha afirmat que el seu grup parlamentari és partidari de les reformes sempre que no siguin excloents amb aquells que pitjor ho passen. Per Ridao hi ha “una alternativa” de “reformisme gradual” pensant en les persones i no en els mercats.

Des de CiU, Carles Campuzano, s'ha felicitat perquè una “amplíssima” majoria de la cambra donés suport a les 21 recomanacions que va tirar endavant el Pacte de Toledo i ha desitjat que aquest acord es derives en un consens entre el govern espanyol i els agents socials. Campuzano ha negat que la reforma suposi “privatitzar” el sistema i ha afirmat que no compartia la visió “catastrofista” de l'esquerra de no reformar perquè això suposaria “condemnar el sistema a no tenir el seu torn”.

Sobre el pacte amb el PSOE, Campuzano ha defensat que es tracta d'incentivar la prolongació de la vida activa i que si es parla de jubilar-se més tard, que es faci de manera progressiva i sense afectar els que s'han de jubilar de manera immediata.

Per la seva banda, el portaveu del PP, Tomás Burgos, ha demanat al govern espanyol que no fos “arrogant” i atengués a aquestes recomanacions alhora d'aprovar per decret la reforma de les pensions el pròxim divendres. El PP ha justificat el seu vot favorable a que les recomanacions són en moltes matèries “noves” i perquè creuen en les possibilitats del sistema. “Hem fet el que calia”, ha afirmat, això sí, sense “afanys dogmàtics: reformar per millorar i no per retallar”, ha assegurat.

El Congrés dels Diputats ha donat llum verda a l'informe de recomanacions del Pacte de Toledo per la reforma de les pensions amb l'oposició de l'esquerra minoritària (ERC, ICV-IU i BNG) i amb el 'sí' de la resta de formacions. El govern espanyol va fixar el 28 de gener com a límit per aprovar la reforma al Consell de Ministres. Finalment, el text recull un acord sobre l'augment dels anys de cotització per calcular la pensió, tot i que sense aconseguir cap xifra.

Finalment, el document consta de 21 punts per reformar les pensions. Ha quedat blanc sobre negre, quan això mai havia passat al Pacte de Toledo, el desacord dels grups respecte d'elevar l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys i també per haver congelat les pensions. Per una altra banda, si que hi ha acord en ampliar el període còmput de la jubilació, tot i que sense poder consensuar una xifra.

Entre les recomanacions, el Congrés ha aprovat millorar la pensió de viduïtat a les dones de més de 65 anys i sense rendes, a costa de revisar altres models de pensió. A més a més, es demana que es reconegui la feina de les dones que han cuidat dels seus fills o de persones dependents i que també es modifiqui el tipus de contractació en empreses familiars que no generen drets de pensió.

stats