Política 19/09/2017

El Congrés rebutja l'estratègia de Rajoy contra l'1-O en una votació que trenca el bloc 'constitucionalista'

El PSOE vota 'no' a una moció de Cs per la unitat d'Espanya, amb quatre diputats díscols

Ot Serra
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu

MadridEl Congrés ha rebutjat una proposició no de llei de Ciutadans que manifestava el suport de la cambra baixa a la resposta del govern de Mariano Rajoy i els òrgans judicials de l'Estat al referèndum de l'1 d'octubre. Els vots contraris de PSOE, Units Podem, PDECat, ERC i la resta de forces han estat suficients per tombar la proposta de Cs, que només ha comptat amb el suport del PP. "Si volem resoldre la crisi territorial, no podem buscar guanyadors i perdedors. Això ens condueix al fracàs", ha manifestat la portaveu socialista Meritxell Batet, que ha titllat "d'irresponsable" la iniciativa de la formació taronja. Tot i això, quatre diputats socialistes, Soraya Rodríguez, Antonio Pradas, José Juan Díaz i Gregorio Cámara, s'han abstingut. Es dona la circumstància que tots quatre, que han afirmat que s'han equivocat, són del corrent de Susana Díaz, opositora de Pedro Sánchez a les primàries del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Concretament, el text proposava, en quatre punts, expressar el suport al govern espanyol en les decisions que està prenent per frenar l'1-O als tribunals de justícia, al ministeri fiscal i als funcionaris de l'Estat que "garanteixen la seguretat, els drets i les llibertats dels ciutadans". El PSOE ha presentat una esmena de set punts posant èmfasi en el suport als alcaldes que estan patint "pressions" per no col·laborar amb la Generalitat. L'últim apartat proposava "obrir espais de diàleg i buscar una resposta legal i pactada que desterri la divisió", un incís que Ciutadans no ha acceptat per la seva negativa a negociar amb els partits independentistes.

Albert Rivera ha estat l'encarregat de defensar la proposta i ha considerat que "és el dia per defensar tots junts els poders de l'Estat". "Toca donar suport al govern espanyol", ha reiterat en diverses ocasions, i ha assenyalat que si les forces constitucionalistes no són capaces de votar juntes la proposta "és complicat defensar la democràcia a l'estat espanyol". No ha estat difícil trobar el suport del partit de govern, que per boca del diputat José Antonio Bermúdez de Castro ha remarcat la necessitat de preservar "la unitat d'Espanya". "No acceptarem xantatges", ha assegurat el representant popular, que ha assegurat que no pot haver-hi "espais d'impunitat" per a les formacions independentistes.

"L'ala extrema dreta del PP"

El posicionament de Cs ha estat durament criticat des de les forces sobiranistes, i el diputat del PDECat Jordi Xuclà ha acusat la formació de Rivera d'estar a l"'ala extrema dreta del PP". Xuclà ha recordat que la "revista d'Òmnium no arribarà als seus socis", després que la Guàrdia Civil l'hagi requisat. "Es prohibeixen idees, llibertats de reunió i expressió", ha continuat el coordinador de diputats i senadors del PDECat.

Des d'ERC, la diputada Esther Capella ha expressat que el seu partit es declara "insubmís" de les lleis que no permeten votar els catalans. "Els nacionalistes són vostès", ha reblat la republicana a les forces contràries al referèndum. Per part d'En Comú Podem, Xavier Domènech ha denunciat les solucions "purament repressives" que propugna el govern espanyol. "No proposen res", ha lamentat.

stats