Política 06/09/2018

El pacte PSOE-Cs a Andalusia penja d'un fil i guanyen força les eleccions anticipades

Batet admet que si el partit taronja trenca l'acord "tot fa pensar" en un avançament electoral

Ara
2 min
La presidenta en funcions d'Andalusia, Susana Díaz. EFE

BarcelonaL'escenari d'un avançament electoral a Andalusia agafa força quan falten poques hores perquè Ciutadans decideixi si trenca el pacte que sustenta el govern socialista de Susana Díaz. Aquest divendres Albert Rivera presidirà a Màlaga una reunió amb la direcció de la formació a la comunitat autònoma i, si el PSOE no es compromet a tirar endavant les mesures previstes a l'acord d'investidura, trencarà el pacte. Les divergències entre els dos partits es van fer evidents aquest dimecres al vespre, tal com corroboren les declaracions dels respectius líders.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Creiem clarament que Cs ha decidit, en una estratègia que ha anat creixent les últimes setmanes, convertir-se en un factor d'inestabilitat i abocar la comunitat autònoma d'Andalusia a unes eleccions anticipades", va afirmar en roda de premsa el portaveu del PSOE al Parlament andalús, Mario Jiménez. "Durant aquests tres anys i mig ha estat al costat de l'estabilitat i ara s'ha situat clarament al costat de la inestabilitat, per interès del senyor Rivera", va afegir.

Una estona més tard, el líder de Cs a Andalusia, Juan Marín, va assegurar que la seva formació "ha complert amb tot el signat, però el PSOE ha decidit no fer-ho". A través d'una piulada a Twitter, va apuntar que el govern havia "mentit als andalusos" en no aprovar "mesures de regeneració ni eliminar els aforaments". A més, Cs també vol una reforma de la llei electoral i que s'acabi amb la "xarxa clientelar" a Andalusia.

Preguntada per aquest escenari, la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha donat gairebé per fet que Andalusia es veu abocada a una convocatòria electoral. "Que Cs hagi decidit trencar el pacte de govern ens pot fer pensar en això", ha assenyalat en una entrevista a TVE, malgrat que el partit taronja encara ha de prendre una decisió definitiva. "La presidenta prendrà la decisió més adequada", ha afegit.

stats