Política 17/07/2013

PSOE i Equerra Unida rebutgen demanar responsabilitats pels ERO a la cambra andalusa

El PP va demanar responsabilitats polítiques després que la jutge del cas imputés una vintena d'alts càrrecs de la Junta

Efe
3 min

SevillaEl PSOE i Esquerra Unida han rebutjat al ple del Parlament andalús una proposició de llei del PP que demanava estendre la responsabilitat política dels ERO fraudulents a tots els presidents, vicepresidents, consellers, viceconsellers i directors d'Ocupació i Hisenda de la Junta entre el 2001 i el 2010.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els populars han fundat la seva petició en una de les recents decisions de la jutge Mercedes Alaya, que ha imputat una vintena d'alts càrrecs i antics alts càrrecs de la Junta, com ara l'exministra Magdalena Álvarez, l'exdirector general de Pressupostos i actual viceconseller de Presidència, Antonio Lozano, o l'ex interventor general Manuel Gómez.

En un debat crispat, amb constants referències al cas Bárcenas, el portaveu popular Carlos Rojas ha qualificat de "vergonya, robatori i traïció" als aturats el cas dels ERO, cosa que ha atribuït a la "conseqüència nefasta que nasqués en el si dels governs socialistes, que el van crear, emparar, van tapar i després van mirar cap a una altra banda", ha dit.

El diputat ha sostingut que es tracta d'una "actuació col·legiada" que no pot quedar sense càstig polític, sense dimissions, i ha advertit que les "fugides" de Manuel Chaves i José Antonio Griñán, als quals ha considerat "responsables" polítics del cas, no tanca aquest tema.

"Griñán se'n va amb covardia política, per haver estat incapaç d'investigar la trama quan es va saber; marxa sense atendre la advertències de l'exinterventor i perquè la prepotència se li ha girat en contra", ha denunciat.

Després de carregar contra el president, ha sostingut que el govern andalús està "tancat per la corrupció" i ha titllat d'"infame" el recurs contra els 20 ex alts càrrecs imputats que "han participat en l'escarni, en el frau monumental", segons ha apuntat.

Rojas s'ha dirigit a més al grup d'Esquerra Unida per dir-li que "torni a la dignitat" demanant responsabilitats davant d'un "menyscabament" de fons públics "impossible de dur a terme sense un disseny polític per evitar la legalitat". Igualment, ha demanat al PSOE que demani perdó, assumeixi la "culpa" i posi en marxa reformes per evitar que es repeteixi l'"espoliació".

Manuel Jiménez ha retret al PP la "inoportuna" data per a aquest debat quan tot el país està pendent de l'"escàndol" de Bárcenas i el president del Govern, Mariano Rajoy, "està amagat, no surt de la gatera ni explica res al Parlament malgrat tenir paralitzat el Govern".

El socialista, que ha afirmat que el líder del PP, Juan Ignacio Zoido, "no podria viure sense els ERO perquè no té una altra política", ha acusat els populars de "traslladar" a l'adversari el que "a vostès els afecta".

"El PP està desesperat i en una pendent", ha subratllat el socialista Jiménez, que ha defensat el paper de la Junta en el cas i ha opinat que és "difícil" d'entendre que s'imputin 20 persones "sense fets delictius", en al·lusió a l'acte de la jutge. "Vostès porten aquesta iniciativa per tapar el cas Bárcenas, però pugi a aquesta tribuna i digui que cap diputat del seu grup ha cobrat sobresous", ha demanat Jiménez.

Per la seva banda, Alba Doblas (EU) ha dit al PP que cal "tenir valor o molt poca vergonya" perquè demanen "el que no van voler" a la comissió d'investigació parlamentària dels ERO, "ni vostès ni el PSOE", ha afegit. La diputada ha atribuït la iniciativa del PP a un intent de "posar el ventilador en marxa" amb la pretensió de "seguir desestabilitzant" el Govern de coalició entre PSOE i EU. "Confonen imputats amb responsables polítics i estan jugant a amagar les misèries del PP pel cas Bárcenas amb les del PSOE. És clar que tenien un pla B, com la caixa de Bárcenas", ha emfatitzat Doblas.

stats