ESCÀNDOL AL PP
Política 14/08/2015

El PSOE denuncia Fernández Díaz davant la Fiscalia

El ministre amenaça amb accions penals per “injúries” sobre la reunió amb Rato

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ahir, davant de la Fiscalia General de l’Estat.

MadridEl ministre Jorge Fernández Díaz s’ha compromès a aclarir, avui a partir de dos quarts de deu del matí a la comissió d’Interior del Congrés de Diputats, les circumstàncies de la seva polèmica reunió amb l’imputat Rodrigo Rato a la seu del ministeri el 29 de juliol. Ho fa a petició pròpia, però després que l’hi demanessin tots els partits de l’oposició i fins i tot els barons del PP. Amb tot, no sembla que tingui realment intenció d’aportar gaires més detalls dels que va donar dilluns passat en un comunicat. Llavors assegurava que durant la trobada, d’una hora, només van parlar de temes “exclusivament personals” i en cap moment van tocar “qüestions processals”. Una afirmació que va posar en qüestió el mateix Rato quan, en declaracions a El País, va assegurar que van parlar de tot el que li estava passant, posant així en evidència els arguments del ministre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE creu que no trauran l’entrellat de “res” del que va passar a la trobada durant la declaració d’avui al Congrés. I per això ahir ja es van avançar i, basant-se en les declaracions de l’exvicepresident espanyol i també en el fet que un ministre es reuneixi amb “una persona que està sent investigada per la Guàrdia Civil”, van presentar una denúncia davant la Fiscalia General de l’Estat. El PSOE creu que, en la discreta trobada, hi ha indicis de prevaricació, omissió del deure de perseguir delictes i revelació de secrets. I és que Rato està imputat en fins a tres causes: el cas Bankia, l’escàndol de les targetes black i un delicte de blanqueig de capitals. Serà ara la Fiscalia l’encarregada de decidir si tira endavant la denúncia.

De moment, el ministeri de l’Interior ja ha respost amenaçant. Fernández Díaz ha sol·licitat als serveis jurídics del seu departament un estudi sobre possibles accions penals contra el PSOE per una “denúncia falsa” i per “injúries”. El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va qualificar la decisió del PSOE de “disbarat”, després de dir el dia anterior que, si Rato li demanés de reunir-s’hi, ell també ho faria.

“Ni un minut més” en el càrrec

Per al portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, que ha sigut l’encarregat aquesta setmana d’anar apujant el to contra el govern espanyol, Fernández Díaz no ha de seguir “ni un minut més” al capdavant del ministeri si es prova també que va enviar missatges de text de suport a l’extresorer del PP Luis Bárcenas [vegeu la notícia de sota] en plena tempesta judicial per la presumpta comptabilitat B del partit. “Si resulta que el ministre de l’Interior va enviar missatges al senyor Bárcenas i si resulta, com ja sabem, que el ministre de l’Interior rep imputats al seu despatx, no hauria de seguir ni un minut més al capdavant del ministeri”, va advertir Hernando en declaracions davant la seu de la Fiscalia General de l’Estat.

Fernández Díaz té l’oportunitat d’explicar-se, però com va avançar dimarts des de Pontevedra (Galícia) el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, “no hi haurà res de particular” en la seva declaració. Fins ara, ha explicat que va rebre Rato amb el compromís de no parlar de la seva situació processal i ha assegurat que en cap moment ha fet gestions de favor a l’exvicepresident del govern de José María Aznar.

Segons avançava ahir el diari Abc citant fonts oficials, l’expresident de Bankia hauria trucat al ministre per expressar-li la seva preocupació per les amenaces de mort que està rebent un familiar seu i que requeririen protecció policial. Per al PSOE, això no vol dir que el ministre de l’Interior pugui rebre al seu despatx oficial un imputat.

Fernández Díaz s’enfrontarà avui a dures crítiques de l’oposició en la seva compareixença en comissió al Congrés. Tant Esquerra Unida com UPyD han demanat la dimissió del ministre i, des de fora de l’arc parlamentari, també ho ha fet Podem, mentre que Ciutadans de moment es limita a exigir explicacions. Els socialistes han registrat fins a cinquanta preguntes adreçades al govern espanyol en relació a aquest i altres casos de corrupció.

Els dubtes que ha de resoldre

Quan va contactar Rato amb Fernández Díaz? Per què es va decidir que la reunió fos al ministeri? En va ser informat Rajoy? ¿Va donar el president espanyol el seu vistiplau al ministre perquè es reunís amb un imputat? De què van parlar? ¿És la primera vegada que es reuneix amb un imputat al seu despatx oficial? ¿Es penedeix de la reunió amb Rato? Són les principals incògnites que va deixar en l’aire el comunicat d’Interior d’aquest dilluns. Un dels punts clau és la relació amb altres imputats del PP. El PP s’esforça a diferenciar Rato de Bárcenas. Mentrestant, Fernández Díaz veu com s’embolica el seu cas.

Mor el jutge que va fer esclatar el cas Gürtel

Antonio Pedreira, el jutge que va instruir el cas Gürtel durant tres anys, va morir ahir als 66 anys després de tres anys d’hospitalització per una malaltia cerebral. S’endú amb ell els secrets de la llavors encara incipient instrucció del cas Gürtel. Va ser sota instrucció seva que el cas va fer un salt qualitatiu i es van destapar les ramificacions valenciana, castellana i andalusa de la trama corrupta que esquitxa el PP. Les fortes pressions també polítiques que va rebre no van fer efecte ni van impedir que el nombre d’imputats en el cas es multipliqués durant la seva etapa d’instrucció. Pedreira va arribar a rebre pressions del mateix Luis Bárcenas perquè desimputés la seva dona. “Si ho destapen tot Bárcenas i Blanco Balín [clau en l’estructura de blanqueig de capitals de la trama Gürtel], l’Estat pot trontollar”, havia advertit. Poc temps després sortien a la llum els papers manuscrits de Bárcenas amb la suposada comptabilitat en negre del PP.

stats