Política 19/05/2011

PSOE, PP i IU demanen el vot als acampats

El PSOE defensa que al seu programa hi ha part de les propostes del moviment, el PP considera que es queixen del govern espanyol i IU manifesta la seva adhesió plena

Miquel Codolar
2 min

MadridL'inici del moviment del 15-M ha agafat per sorpresa els partits polítics espanyols en plena campanya. Després d'uns primers moments de dubtes, han anat prenent posició respecte a un fenomen que agrupa "indignats" que volen dur a terme canvis profunds i que no s'han marcat cap termini per fer-ho. Amb estratègies diferents, tant el PSOE com el PP i IU demanen el vot als acampats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE ha tardat a prendre una posició clara. El ministre de Foment, José Blanco, avui els ha donat suport. "Dèiem que els joves passaven de la política i quan s'expressen i exigeixen la política, alguns s'estiren els cabells", ha manifestat aplaudint el debat generat al voltant del moviment i criticant l'actitud del PP. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no va parlar-ne fins ahir. Va dir que "el vot és el que millora la democràcia, el que construeix la democràcia, el camí de llibertat, progrés i reformes, l'expressió per ser crític i exigent".

El primer comentari que va fer el líder del PP, Mariano Rajoy, sobre aquest moviment va ser que "el més fàcil és criticar els polítics", però des d'aquestes paraules la posició del PP ha donat un tomb, fins a donar suport a les queixes, interpretant-les com el rebuig al govern espanyol. Aquest matí l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón, ha dit que el que ha fracassat no és el sistema democràtic, sinó el govern espanyol, i ha utilitzat la protesta per indicar que "és veritat que hi ha una crítica estesa per tota la població" contra el govern espanyol. Gallardón ha demanat als acampats que vagin a votar i els ha animat a fer nous partits si ho creuen pertinent.

Els acampats estan en contra del "bipartidisme" espanyol, i per això demanen que votar un altre partit, com Esquerra Unida (IU), tingui més pes. Per això Cayo Lara està encantat. Ahir va reivindicar que el moviment "no ha de morir el 22 de maig, ha de persistir", ja que "en formem part; la meva filla estava acampada a la Puerta del Sol, perquè és ciutadana i està a l'atur". Va exposar que "ens aproparem a ells per portar les seves propostes als ajuntaments i als governs".

stats