Política 13/07/2016

Sánchez es reafirma en el 'no' a Rajoy, que podria obrir "un període de reflexió"

El president en funcions preveu presentar-se a la investidura el 2 d'agost encara que no tingui els suports assegurats

Ferran Casas / Mariona Ferrer
3 min
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez aquest dimecres al Congrés

Madrid"El PSOE reafirma a dia d'avui el seu vot negatiu a la investidura de Rajoy". Així de clar ha estat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, sobre el futur de la governabilitat d'Espanya. "Dialogarem el que calgui però no negociarem res", ha advertit després de concedir que la seva relació amb el president del govern és ara "més cordial".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez s'ha reunit durant més d'una hora amb Rajoy al Congrés dels Diputats. El 'no' de Sánchez a investir Rajoy ha estat encaixat amb un gest greu per part del cap de l'executiu, que és conscient que no en té prou amb els vots de C's per tirar endavant. Rajoy ha donat a entendre que si no té el suport del PSOE i tot encamina a unes terceres eleccions, un escenari que formalment tothom rebutja, potser haurà "d'obrir un procés de reflexió".

Encara que no tingui els suports assegurats, Rajoy ja té data per sotmetre's al debat d'investidura. El president en funcions vol que la primera jornada del debat sigui el 2 d'agost, per poder votar el 3. La segona votació seria el dia 5 d'agost, divendres. Amb aquest gest, Rajoy pressionaria l'oposició perquè el rellotge cap a unes noves eleccions començaria a córrer: serien el 27 de novembre.

El president en funcions vol pressionar Sánchez perquè acabi cedint. El líder del PSOE ha advertit que en el recorregut que va des dels 137 diputats actuals del PP fins als 176 de la majoria absoluta "no pot comptar amb el PSOE". De fet, Sánchez ha recordat que Rajoy necessita majoria absoluta no només per aprovar les lleis sinó per tenir "l'estabilitat" que Espanya necessita. Per tant, si tal com pretenen alguns 'barons' el PP suma C's i s'atansa a la majoria absoluta, el PSOE tampoc vol contribuir que sigui president.

A més de la investidura Sánchez ha tractat amb Rajoy sobre l'agenda del govern i, entre altres assumptes, la situació a Catalunya: "Li he expressat preocupació pel deteriorament institucional. Cal diàleg, negociació i propostes i no té cap sentit que el nou govern de Madrid segueixi girant l’esquena o confrontant", ha dit. Sánchez ha donat a entendre que, per tenir una majoria coherent de dretes i posar fil a l'agulla amb el tema català, és necessari que el PP s'entengui amb el nou PDC que lidera Francesc Homs però que es nega a investir Rajoy. El president en funcions ha refusat l'entesa amb el PDC per a la investidura "perquè és una força que no comparteix l'essència de la Constitució".

El PP envia una proposta a la resta de partits

Rajoy ha enviat una proposta d'acord d'investidura a la resta de forces polítiques amb "aspectes de consens" per intentar desencallar les posicions i que va molt en la línia de les propostes de C's i el PP. Proposa aprofitar la reforma del finançament per aclarir i llimar competències, fa una defensa severa de la unitat d'Espanya i ofereix consensos en temes com educació o mercat de treball obviant, però, les lleis més polèmiques del PP, que l'oposició voldria derogar. Adverteix que amb l'abstenció de Ciutadans "no s'arriba enlloc". "Jo no puc governar si C's s'absté i el PSOE hi vota en contra", ha assenyalat en roda de premsa des del Congrés després de la reunió.

El líder del PP insisteix que vol intentar ser investit a finals de juliol o a principis d'agost per aprovar el sostre de despesa i començar a tramitar els pressupostos. Però ha admès també que ara mateix no compta amb els suports, malgrat que els líders de totes les formacions li hagin traslladat que tenen la "voluntat de seguir parlant" i que consideren una "bogeria" convocar unes terceres eleccions.

Rajoy obrirà un "període de reflexió" si no té el suport per ser investit a finals de mes. És el primer cop que obre la porta, de nou, a no acceptar l'encàrrec del rei i evitar que comenci a córrer el rellotge per a la convocatòria d'unes noves eleccions. Amb tot, ha insistit que vol governar i que té "interès a anar a la investidura".

Document del PP amb les línies mestres per negociar la investidura (PDF)
stats