Política 05/12/2018

El PSOE continua per davant del PP, frec a frec amb Cs i Podem, segons el CIS

Una enquesta feta abans de les andaluses no preveu la irrupció de Vox

Ara
1 min
Pedro Sánchez aquest dimecres a l'Hospitalet de Llobregat / ACN

MadridEl PSOE continua al capdavant de les enquestes, segons el CIS. En un sondeig publicat aquest dimecres però fet abans de les eleccions andaluses, la formació de Pedro Sánchez obté un 19,2% del suport en intenció directa de vot (el que responen directament els consultats, sense 'cuina'), per sobre del PP (11,5%), Cs (11,4%) i Podem i les seves confluències (11%), que estan frec a frec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta enquesta no hi intervé la sorpresa de Vox amb la seva entrada amb 12 escons al Parlament andalús. Només un 1,7% dels enquestats responen que votarien la formació d'extrema dreta en unes eventuals eleccions generals, set dècimes més que fa un mes.

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, el president del govern espanyol és el que obté més bona puntuació però no arriba a l'aprovat (3,9). En segon lloc hi ha el líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón (3,6), davant el president de Cs, Albert Rivera (3,5). El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el president del PP, Pablo Casado, mereixen un 3 als ulls dels ciutadans espanyols enquestats. Els quatre principals líders polítics baixen entre dues i tres dècimes respecte al mes passat.

Les comunitats autònomes, model d'estat preferit

Les comunitats autònomes continuen sent el model d'estat preferit per la majoria d'espanyols (39,2%), mentre que la possibilitat que els territoris es puguin independitzar només obté un 10,6% de simpatia. Pocs més, un 12,5%, defensen que les comunitats tinguin més autonomia que actualment. Els partidaris de la recentralització arriben al 31%, sobretot gràcies al 20% que sostenen que Espanya hauria de ser un estat centralista sense autonomies. Aquest últim extrem és el que, dins l'espectre ideològic de la dreta, defensa tot sol Vox.

stats