Política 12/07/2013

PSOE i PSC "pentinen" l'acord per al nou protocol que esperen poder aprovar al comitè federal d'aquest dissabte

Els socialistes espanyoles es mostren "sorpresos" pel "menyspreu" del PP a l'acord PSOE-PSC assolit a Granada

Acn
3 min

MadridEl PSOE i el PSC esgoten les hores prèvies al comitè federal d'aquest dissabte per tancar un acord sobre el protocol de relacions que ha de permetre dotar els socialistes catalans de singularitat a les Corts espanyoles sense trencar l'estratègia dels socialistes espanyols.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts del PSOE, les dues formacions "pentinen" a hores d'ara l'acord que esperen poder aprovar en el comitè federal d'aquest dissabte. Els socialistes catalans apunten a una possible negociació fins a l'últim moment. El PSOE recorda que si hi ha acord amb el PSC caldrà convèncer els seus barons territorials. Cap dels dos partits, però, descarta haver de posposar la qüestió fins a un pròxim comitè federal.

Un cop superat el comitè territorial de Granada i amb la solució sobre l'estructura de l'Estat signada, el PSOE i el PSC negocien la seva articulació al Congrés dels Diputats. Ho fan durant les hores prèvies a aquest comitè federal, en el qual s'aprovarà també la ponència marc de la conferència política del novembre. També 48 hores abans de la reunió del Consell Nacional del PSC que tindrà lloc diumenge.

El trencament de la disciplina de vot per part dels socialistes catalans en una votació sobre el dret a decidir al febrer va provocar –a més de la caiguda del secretari general adjunt del Grup Socialista al Congrés, José Zaragoza– un terratrèmol entre els barons socialistes, i va forçar Alfredo Pérez Rubalcaba a accelerar la negociació.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, es troba a Madrid per participar en l'executiva dels socialistes espanyols que té lloc aquest mateix divendres a la tarda i que és l'avantsala de la cita de dissabte.

Segons fonts del PSC i del PSOE, la voluntat és tancar un acord aquest cap de setmana, tot i que ni els socialistes catalans ni els espanyols descarten la possibilitat d'haver de deixar el protocol de relacions per a una altra ocasió, previsiblement per als mesos de desembre o gener.

Fonts del PSOE apunten també que tan bon punt tanquin l'entesa amb el PSC caldrà "vendre" l'acord als seus 'barons' territorials en un temps rècord. Alguns es van mostrar molt crítics quan el PSC va trencar la disciplina de vot, i sectors del partit, encapçalats per Fernández Vara o Guerra, van apuntar a un possible trencament entre PSOE i PSC.

El document que negocien els dos equips –el del PSC, encapçalat per Pere Navarro i Antoni Balmón, i el del PSOE, per Elena Valenciano amb la supervisió de Rubalcaba– té com a base les relacions i l'articulació de les dues formacions al Congrés, tot i que les dues parts apunten que, si prospera l'acord de base, també podria incloure altres qüestions.

De moment, segons fonts del PSOE, les converses "van bé" i és possible que les dues parts siguin capaces de tancar un acord al llarg de la tarda per poder presentar-se demà al comitè federal amb els deures fets.

El PSOE, "sorprès" pel "menyspreu" del PP a l'acord de granada

Fonts del PSOE també han expressat la seva "sorpresa" per "l'enorme menyspreu" del PP respecte a l'acord assolit pels socialistes espanyols i el PSC a Granada. Segons apunten, l'acord s'emmarca en l'objectiu de mantenir els ponts entre Catalunya i Espanya i frenar la "deriva nacionalista" a Catalunya.

"Ens esperàvem una acollida diferent i no una desqualificació absoluta" per part del PP, diuen les veus pròximes a la direcció del PSOE, que recorden que la seva és "l'única proposta" que no passa per "trencar" o "retrocedir" en el temps.

La moció de censura no força a comparèixer Rajoy

Les últimes informacions sobre el cas Bárcenas han provocat que el PSOE –i la resta de grups de l'oposició– hagin demanat la compareixença del president del govern espanyol al Congrés per donar explicacions, un extrem a què el PP es nega adduint que "les mentides són mentides" i cal no seguir "l'estratègia" del seu extresorer.

Els socialistes espanyols volen forçar la compareixença del president, i la portaveu de la Coalició Canària, Ana Oramas, va suggerir la possibilitat de presentar una moció de censura. Segons fonts del PSOE, la formació de Rubalcaba no descarta ara per ara cap eina, però la moció de censura no garanteix que Rajoy comparegui. "No tenim cap problema de fer servir aquesta eina", apunten, però "tenim una estratègia".

stats