POLÍTICA
Política 17/01/2011

Els graus de l'harmonització socialista

Els socialistes catalans i espanyols han fet tots els papers de l'auca en només tres dies. Dissabte el PSOE donava a conèixer que vol "harmonitzar" l'Estat de les autonomies, i el PSC ha avisat avui que no tolerarà intromissions competencials

Marc Colomer
2 min

BarcelonaSi divendres l'expresident José Maria Aznar ordenava a Mariano Rajoy que vagi pensant en l'homogeneització de l'Estat de les autonomies si governa, dissabte el PSOE no es quedava curt en donar a conèixer que pensa obrir un procés d'"harmonització" per aprimar l'Estat autonòmic, que per la via del que anomenen evitar duplicitats i traves. Almenys això és el que recollirà el document que el partit presentarà als barons a finals de mes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I encara ho reblava el president José Luis Rodríguez Zapatero en una entrevista al Financial Times, que avisava que si les comunitats no redueixen dèficit, el govern espanyol "actuarà". Si el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, opinava ahir que les ànsies harmonitzadores del PSOE són només un "rumor" i desviava l'atenció carregant contra Artur Mas per buscar "enemics externs" en lloc de teixir consensos interns, i Miquel Iceta va excusar el PSOE, avui la portaveu dels socialistes catalans, Laia Bonet, ha imprès un tomb en el discurs.

Després que Ernest Maragall digués ahir al seu twitter que l'"'autoridad competente'" del PSC no el representa, Montserrat Tura s'hi ha afegit avui reconeixent les seves discrepàncies amb Zaragoza i la seva visió de les relacions Catalunya-Espanya i PSC-PSOE.

Més tard, Laia Bonet ha hagut de variar el grau de bel·ligerància amb les intencions harmonitzadores del PSOE i contradir les opinions de Zaragoza i Iceta. En aquest sentit, s'ha volgut acostar al president Artur Mas en avisar avui, després de l'executiva socialista, que el PSC "denunciarà" qualsevol intent de trepitjar competències catalanes, "vingui d'on vingui", també del PSOE. Ara bé, ha dubtat que Zapatero estigui pensant en recentralitzacions i en creuar "la línia roja". Igualment Celestino Corbacho ha avisat que l'estat de les autonomies és inqüestionable.

"Invencions" nacionalistes, pel PSOE

També ha volgut matisar les intencions del govern espanyol el seu portaveu, Ramón Jáuregui, que ha insistit que parlen "d'harmonitzar", i no de "recentralitzar". Això sí, per Jáuregui ha acusat els nacionalistes d'estar-se "inventant una polèmica que el PSOE no vol plantejar". La ministra d'Economia Elena Salgado ha afegit que no veu cap intenció d'intervenir comunitats en les paraules de Zapatero.

stats