Fernández Vara diu que la reforma del PSOE "per a res planteja si la solidaritat té límits"

Patxi López creu que el document de Granada "dóna cabuda a totes les identitats i sentiments"

Primeres discrepàncies en la interpretació de la reforma constitucional que aprovaran els socialistes a Granada. Abans d'entrar a la reunió del Consell Territorial del PSOE, el líder del PSC, Pere Navarro, ha destacat que el text blinda el principi d'ordinalitat pel finançament autonòmic. El cap dels socialistes d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, però, no opina el mateix i ha dit que "per a res planteja si la solidaritat té límits" i ha reduït l'ordinalitat a una simple "referència a part" emmarcada en la sentència del TC.

El líder del PSE, Patxi López, ha remarcat que el document "dóna cabuda a totes les identitats i sentiments" i ha garantit que no estableix canvis en el concert econòmic basc. La possible ambigüitat del document de reforma constitucional que aprovaran els socialistes aquest dissabte ja està donant peu a interpretacions i enfrontaments entre líders. Lluny de considerar que el text blinda el principi d'ordinalitat –com ha assegurat Pere Navarro que farà–, el secretari general dels socialistes extremenys afirma que això queda molt lluny de la realitat. "Jo convido a llegir el document i es veurà com moltes d'aquestes informacions no són certes", ha retret, tot contradient Navarro.

Segons Fernández Vara, al text hi "apareixen múltiples referències a la solidaritat, es crea un fons de reserva per l'estat del benestar, es fa de la salut i la protecció social un dret fonamental, i s'estableixen uns principis del sistema de finançament com la coordinació, la suficiència, l'autonomia, la corresponsabilitat i la solidaritat", però ha afirmat que no es blinda l'ordinalitat.

Segons l'extremeny, "a part" dels apunts sobre finançament "hi ha una referència a la sentència del TC", però que no marca cap norma. "És un document incloent i garantista, i per a res es planteja si la solidaritat té límits. Ben al contrari, es crea un nou espai de solidaritat", ha sentenciat Fernández Vara, que ha assegurat que "tothom, també el PSC" ha fet "renúncies" en negociar el document.

Un altre dels barons socialistes que ha parlat amb els mitjans abans de la reunió del Consell Territorial ha estat el secretari general del Partit Socialista d'Euskadi (PSE). El basc ha garantit que al document que s'està negociant i que s'aprovarà aquest dissabte "no hi haurà canvis" en el sistema de concert econòmic per a Euskadi i Navarra. Pere Navarro també havia demanat fa unes setmanes acabar amb aquesta fórmula, que el líder del PSC considera privilegiada per als bascos.

D'altra banda, López s'ha mostrat "convençut" que aquest dissabte "hi haurà acord". Segons el líder del PSE, aquest és "un document que millora l'Estat de les autonomies i l'evoluciona cap a un sistema federal" i que, a més, "dóna cabuda a totes les identitats i sentiments, i fa que Espanya i el conjunt de les comunitats autònomes estiguin més integrades".


Més continguts de