Política 07/03/2016

Pedro Sánchez no es reunirà amb Podem mentre mantingui el veto a C's

El líder del PSOE respon així a la invitació per una reunió a quatre amb Podem, IU i Compromís llançada per Pablo Iglesias, a qui Sánchez acusa de ser "la taula de salvació" de Rajoy

Dani Sánchez Ugart
3 min
Pedro Sánchez, en la segona sessió del debat de la seva investidura fallida

MadridEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha advertit aquest dilluns al líder de Podem, Pablo Iglesias, que no pensa reunir-s-hi mentre mantingui el veto a Ciutadans. Els socialistes responien així a l'encàrrec que ha fet Iglesias al seu equip negociador perquè reprengui els contactes amb el PSOE, IU i Compromís en una reunió dimecres que ve per explorar un eventual pactes d'esquerres després de l'intent fallit de Pedro Sánchez per ser investit president.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha traslladat la negativa socialista a negociar res si no és en presència també de Ciutadans al seu homòleg de Podem, Iñigo Errejón, qui li ha telefonat aquesta tarda per convidar-lo a la reunió dels quatre partits d'esquerres. Una reunió en què Errejón ha explicitat que no compten amb C's.

La responsabilitat del "bloqueig"

Conscient que, més enllà de la negociació, també hi ha en joc el relat sobre qui seria el responsable d'un escenari de noves eleccions, Sánchez ha demanat aquest dilluns al matí al líder de Podem que "no bloquegi" el que ha anomenat un govern "de canvi" que ell vol liderar de la mà de Ciutadans, i li ha reclamat que "si vol anar a les eleccions, ho digui clarament".

El líder socialista ha desmentit la informació publicada aquest dilluns pel diari 'El País' i que apunta que el seu partit es planteja deixar de donar suport a Podem en aquells municipis on governen gràcies als seus vots. "Consolidarem sempre des d'una oposició lleial i exigent aquests governs municipals", ha afirmat.

A més, el protagonista de la investidura fallida de la setmana passada ha assegurat que està disposat a parlar "del que importa a la gent" per introduir canvis en l'acord que té amb Ciutadans que faci possible ampliar els suports, però ha afirmat que no pensa parlar "de cadires". Ha exigit el seu paper protagonista en les negociacions i ha deixat entreveure que pensa trucar també a Rajoy per posar-se a parlar.

O amb C's o res

Sánchez ha refermat el seu pacte amb Ciutadans i la voluntat de negociar només junts. El candidat socialista ha parlat dels "131 diputats" que té al darrere, descartant així tornar a obrir una ronda de negociacions amb els partits d'esquerres i deixant fora d'aquestes converses Ciutadans. "Anirem a les negociacions junts, i espero del senyor Rajoy i del senyor Iglesias que abandonin les línies vermelles", ha asseverat.

"L'esquerra no suma. Ja m'agradaria que poguéssim fer un govern només amb les forces d'esquerres, però el problema és que no suma", ha afirmat, per defensar la seva proposta de "govern transversal".

Sánchez ha centrat el seu discurs, després de la reunió de la permanent del PSOE, a criticar la postura d'Iglesias, que, segons ell, va decidir amb els seus vots que Rajoy continuï governant i li ha tornat a demanar que "no reparteixi carnets de socialista". "Iglesias ha traït el seu electorat" perquè s'ha convertit en la "taula de salvació de Rajoy", ha considerat. També li ha reclamat que "sigui valent, faci un pas endavant i digui sí al canvi", perquè "només hi ha dues opcions: el canvi o la continuïtat".

"Cada cop que li he estès la mà a Iglesias el que ha fet és desqualificar-me o insultar la memòria del meu partit", ha lamentat el líder socialista abans que OIglesias li oferís una reunió a quatre que ja ha rebutjat perquè no compta amb C's.

A més, s'ha referit al PP, que ha considerat que és un partit "aïllat", i ha considerat que Mariano Rajoy "forma part del passat".

stats