Política 30/09/2014

Rajoy: "La Constitució no és un mur, és sinònim de llibertat i democràcia"

El president espanyol diu que Mas ha de complir la llei i admet que la reforma constitucional no és la seva "prioritat"

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, troba "trist" que després de la suspensió cautelar de la llei de consultes i el decret del 9-N per part del Tribunal Constitucional alguns diputats -en referència a CiU- la qüestionin. A la sessió de control al Senat, el cap de l'executiu ha tornat a assegurar que són els marcs legals els que permeten la democràcia i no pas a la inversa. "La Constitució no és un mur, és un canal de convivència, l'expressió més gran de concòrdia que s'ha donat el poble espanyol". És, ha afegit, "sinònim de llibertat i democràcia", en resposta a la intervenció del senador Josep Lluís Cleries, i garantia dels drets i llibertats dels ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, ha recordat al president de la Generalitat, Artur Mas, que cap governant pot saltar-se la llei vigent -l'ha de complir i fer complir- perquè això seria "incompatible amb la democràcia". "Haurien de reflexionar", ha dit a la federació nacionalista.

Cleries: "Ningú ens prendrà la nostra llibertat"

"Veure aplaudir el fet de no votar sorprèn", ha ironitzat Cleries després de l'ovació dels senador del PP a Rajoy. El portaveu de CiU a la cambra alta ha respost que "les urnes no separen", sinó tot al contrari. Ha contraposat l'actitud del primer ministre britànic, David Cameron, a la que manté Rajoy: davant la proposta de devolution max britància, la "involution max" ha dit. Davant les tesis del govern espanyol, segons les quals la consulta no és legal, Cleries ha reiterat que la voluntat del poble català és votar i que es farà perquè hi ha un "mandat" clar de les últimes eleccions al Parlament i hi ha una majoria social al carrer.

"Ningú ens prendrà la nostra llibertat", ha dit, citant El cant del poble.

Reforma constitucional... no però

Més conciliador ha estat Rajoy amb el grup socialista, que ha reiterat el seu suport als recursos al TC, segons ha dit la nova portaveu al Senat, María Chivite. Davant la insistència perquè obri el meló constitucional, Rajoy ha afirmat que no és la seva "prioritat" en aquest moment però que, en qualsevol cas, està disposat a "escoltar".

No obstant, ha tornat a demanar claredat al PSOE i ha lamentat que, segons diu, els socialistes posin la proposta instrumental sobre la taula però que esperen que sigui l'executiu qui l'ompli de contingut. Rajoy tampoc creu que hi hagi un consens com el de 1978 per fer front a aquesta reforma, que veu com un "comodí" de l'oposició per sortir de la situació actual.

stats