LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 19/10/2016

El PSOE del no a Rajoy rebaixa el to i deixa sol el PSC

Els diputats pròxims a Sánchez prometen ara votar el que els digui el partit, que estudia l’abstenció parcial

Dani Sánchez Ugart
3 min
El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, va reunir ahir els grups parlamentaris del partit al congrés i al Senat.

MadridSi el PSC acaba desafiant el PSOE i se salta la disciplina de vot en una cada dia més probable abstenció a la investidura de Mariano Rajoy, ho farà gairebé sol. Els diputats i senadors pròxims a l’ex secretari general Pedro Sánchez han anat modulant el to en els últims dies i ja no amenacen de votar no passi el que passi. Respectaran la disciplina de partit i es pronunciaran en el sentit que ordeni el comitè federal, que ahir va quedar definitivament convocat per diumenge. Com a mínim això és el que van dir majoritàriament en la reunió que van mantenir els grups parlamentaris al Congrés i al Senat amb el president de la gestora del partit, Javier Fernández.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió va estar dominada pels partidaris de l’abstenció, la mateixa postura que defensa la gestora. La majoria dels diputats han assumit definitivament l’argument que el dilema és entre unes terceres eleccions, que preveuen que serien molt nocives per als interessos del partit, o deixar governar el PP. Va ser el que va defensar Fernández, que considera que l’abstenció és “el mal menor”. Però els partidaris del no ja no preveuen cap escenari que no sigui anar tots a l’una. El cas més destacat d’aquesta moderació del discurs va ser el del secretari general del partit a la Rioja, César Luena, mà dreta de Pedro Sánchez en l’extinta executiva federal. Tot i mantenir-se ahir en el no, va admetre que si el comitè federal pren la decisió d’abstenir-se, seria una decisió “legítima” i va considerar que “el respecte a les decisions del partit ha de ser absolut”.

El gir en el discurs va ser gairebé unànime entre tots els col·laboradors de Sánchez, que ahir tampoc no va participar en cap dels actes del grup parlamentari. I Luena va donar una pista del possible perquè d’aquest renovat sentit orgànic dels exoficialistes ara passats a crítics, quan va insistir a reclamar als militants que “no abandonin el partit” perquè “aviat hauran de decidir quin PSOE volen”. De nou, Luena deixava la porta oberta a un retorn de Sánchez a la direcció socialista, en unes primàries i un congrés encara sense data. Aquesta eventual candidatura tindria dificultats per construir un relat orgànic si ha trencat la disciplina de vot en una decisió presa pels òrgans legítims del partit.

I mentre els diputats sanchistes començaven a assumir la derrota i a mirar endavant, creixia la imatge del PSC com els irreductibles del no. Només la diputada per Madrid Margarita Robles, que no té carnet del PSOE, està alineada amb el “no és no” al qual Miquel Iceta ha donat nova volada. Per intentar trobar un punt d’acord, el primer secretari dels socialistes catalans va reunir-se ahir durant una hora i mitja amb Fernández a la seu central del partit a Madrid. Va ser una trobada a porta tancada i no anunciada a la premsa en què els dos líders van tornar a constatar que tenen punts de vista “diferents” i que les postures de tots dos “no han canviat”, va explicar Iceta en un tuit.

Però alguns dels dirigents del PSOE van llegir ahir en les paraules que el líder socialista català va pronunciar a Catalunya Ràdio un canvi de discurs. “Si no hi ha més remei que investir Rajoy, potser amb 12 vots [abstencions] ja fan, no?”, va afirmar. Iceta s’obria així a l’abstenció parcial del grup parlamentari que ja va considerar que era una “sortida intel·ligent” dilluns en una entrevista a l’ARA. Seria un punt de trobada que evitaria un trencament no controlat del grup parlamentari, a la vegada que possibilitaria que els partidaris de deixar governar Rajoy portessin l’aigua al seu molí.

Però aquesta decisió, de moment, no està presa. Algunes fonts alineades amb la gestora començaven a defensar-la ahir: “Si és un punt de trobada, ningú s’hi oposarà”. Tant dins el PSC com en alguns sectors del PSOE ho veuen com “el mal menor” que defensava el president de la gestora. Però la reticència a aquesta posició és encara total a la federació andalusa de Susana Díaz, que concentra ara la major part del poder al partit, especialment després que Sánchez fos defenestrat.

Triar els abstencionistes

Algunes fonts socialistes apunten que la decisió de com concretar l’abstenció podria quedar ajornada fins i tot més enllà de diumenge, quan se celebra el comitè federal. Pocs dubten que els partidaris de la gestora compten amb majoria suficient per imposar les seves tesis, però podrien deixar la concreció de si l’abstenció és total o parcial per més endavant. Dependria aleshores de la gestora -on el PSC no té cap representant- o del grup parlamentari. Si s’acabés optant per l’opció de l’abstenció parcial, el problema s’obriria per triar les 11 víctimes -o 12 si Coalició Canària es desdiu del pacte amb Rajoy.

stats