Política 25/06/2011

Rubalcaba vol "transformar" les diputacions

El candidat socialista a les properes eleccions generals reclama en una trobada amb el món local que els socialistes a l'oposició dels municipis siguin austers en la seva vida personal i els adverteix que a més de ser austers ho han de semblar. També els ha demanat que pactin amb els ajuntaments d'altres formacions si és per crear ocupació, que ha de ser la preocupació prioritària

Miquel Codolar
2 min

MadridEl vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha demanat al món local socialista que deixin de "donar voltes" a les circumstàncies que van portar a la caiguda socialista a les últimes eleccions municipals i que es posin a treballar perquè a partir d'ara caldrà elaborar "una nova oferta política". En la seva primera trobada "orgànica" com a candidat socialista a les properes eleccions generals els ha advertit que no perdin "ni un minut" més amb l'autocrítica i que "es posin les piles" perquè cal "donar exemple també com a oposició, sobretot a l'oposició, perquè la gent s'adoni que no som la mateixa oposició".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa al debat obert sobre si s'han de suprimir les diputacions, Rubalcaba ha opinat que "no ens hem de preguntar si diputacions sí o no, sinó diputacions per a què". Ha exposat que si aquestes permeten que els petits municipis tinguin serveis que no podrien tenir d'una altra manera, serveixen, però si es converteixen en "ajuntaments grans o comunitats petites, llavors, no. Si dupliquem, no, però si fem coses necessàries, sí". Ha demanat "una transformació de les diputacions per donar un suport constant als petits municipis pels serveis socials més essencials". El debat seria com transformem una institució que s'ha quedat "en un territori de ningú", ha manifestat.

Durant la seva intervenció s'ha dirigit principalment als candidats a alcaldes que van perdre les passades eleccions, als qui ha demanat que treballin de bracet amb els governs municipals del PP per crear ocupació. "No ens ha d'avergonyir estendre la mà als alcaldes que governen, siguin del grup que siguin", i per això els ha demanat que comentin als alcaldes d'altres formacions que "si comparteixes amb mi la preocupació per l'ocupació, em tindràs al meu costat". Tal com va reclamar ahir la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, Rubalcaba ha repetit als ajuntaments que destinin els 2.300 milions més que tindran per pagar les empreses, les pimes, els autònoms i els que cobren amb retard perquè "això afecta la vida de la gent".

Ha acabat la seva intervenció dient que cal treballar, i demanant al món local socialista que treballin i que la gent vegi que treballen. En aquest sentit, ha demanat austeritat. "Serem austers al govern i a l'oposició perquè ho portem als gens, però cal un exercici més ja que cal ser-ho i semblar-ho". Per això els ha demanat austeritat també en la vida personal. També ha reclamat que les retallades es facin compatibles amb els serveis socials i que no es facin polítiques regressives.

Rubalcaba s'ha reunit amb uns 150 alcaldes i portaveus municipals socialistes en capitals de província i ciutats de més de 40.000 habitants per fer balanç de les eleccions i tractar les eleccions generals. La trobada, a la seu del PSOE de Madrid, ha començat a les dotze del migdia amb la presentació de Rubalcaba per part del secretari d'Organització Marcelino Iglesias, que ha destacat que Rubalcaba és expert en educació i transmet seguretat. Només la intervenció inicial ha estat oberta als mitjans, la resta de la reunió se celebra a porta tancada.

stats