Política 14/05/2016

Sánchez reivindica la papereta del PSOE com "l'única del canvi"

Susana Díaz presenta el candidat en l'intent de transmetre una imatge d'unitat però insisteix que el 26-J només val guanyar

Ferran Casas
3 min
Pedro Sánchez i Susana Díaz a Móstoles

MadridImatge d'unitat davant unes eleccions a cara o creu per a Pedro Sánchez i el PSOE. Aquest dissabte fins i tot la presidenta andalusa i principal amenaça interna, Susana Díaz, s'ha mullat per ell i l'ha presentat com a candidat en un acte a Móstoles. Ha advertit, això sí, que al PSOE només li val guanyar: "No vam néixer per ser segons, vam néixer per guanyar", ha proclamat. El discurs de Sánchez ha estat més assossegat que el de la presidenta andalusa. El candidat ha triat com a lema de campanya 'Un sí pel canvi' i ha fet bascular el seu discurs entorn d'aquesta idea. "La nostra papereta és la del canvi, l'única que el garantirà", ha afirmat, donant a entendre que Podem el pot tornar a bloquejar ("va votar contra la investidura d'un president d'esquerres") i que Ciutadans, a qui ha evitat la crítica directa, podria pactar amb el PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha emulat el "puc prometre i prometo" del centrista Adolfo Suárez a l'hora de presentar un compromís de "diàleg, decència i dedicació" i ha afirmat que Espanya no pot ser víctima "ni de la mandra del PP ni de la intransigència de Podem". Ha admès que després de les eleccions s'hauran de tornar a buscar aliances acceptant que cal "pactar amb el que és diferent", amb referència a Podem i C's. El candidat ha insistit en la derogació de la reforma laboral i la reforma constitucional "per reconèixer singularitats" i posar al dia el sistema de pensions.

Al seu torn, Díaz ha reivindicat la feina dels 'barons' i ha presentat el PSOE com un partit unit: "La unitat és una de les nostres fortaleses, entorn al partit i al candidat", ha afirmat. Una unitat que té, això sí, data de caducitat perquè a ella només li val guanyar el 26-J. Només així, ha donat a entendre, es podrà acabar amb la situació de bloqueig. "Diuen que lluitem per la segona posició, per la medalla de plata. Però som el PSOE! Vam néixer per guanyar perquè tenim vocació de majories i no sabem fer altra cosa", s'ha esgargamellat en un discurs amb més trellat que el de Sánchez i pràcticament la mateixa duració. En referència als casos de corrupció, ha afirmat que si alguna cosa és urgent a Espanya és "la reforma de la moral pública".

L'acte de proclamació de Sánchez i de la llista de Madrid, on la jutge del Suprem Margarita Díaz ocuparà el segon lloc a la vacant que ha deixat l'ara cap de llista per Barcelona Meritxell Batet, s'ha fet a Móstoles. A la demarcació de Madrid el PSOE va obtenir només sis escons el 20-D, i va quedar en la quarta posició. El setè de la llista, que repeteix malgrat el seu malestar, és el basc Eduardo Madina, a qui s'ha assenyalat com a possible successor.

A la mateixa població, una de les que els socialistes governen al sud de Madrid, s'ha celebrat just abans el comitè federal, que ha acceptat per assentiment les llistes del 26-J. Els canvis han estat mínims però s'han produït a Madrid i a Barcelona. El fet que el PSPV acceptés aquest divendres al vespre, abans de la reunió de la comissió federal de llistes, no concórrer amb Podem i Compromís al Senat per tenir-hi un grup valencianista diferenciat ha fet que no hi hagués gens de tensió a la trobada. Ximo Puig, però, no ha anat ni al comitè federal ni a l'acte de proclamació del candidat. Sánchez ha imposat la seva pauta de no pactar a la cambra alta amb l'esquerra alternativa, tal com li va oferir Pablo Iglesias.

stats