CRÒNICA
Política 09/12/2015

"Pedro, que aquí hi ha molt vot útil i no a les televisions"

El PSOE busca aixecar la moral del seu candidat amb un bany de masses al centre de Madrid

Ferran Casas
2 min
Pedro Sánchez aquest dimecres a la plaça Callao de Madrid / EFE

Madrid"Votaré socialista perquè sempre ho he fet i el meu avi va estar a la presó per ser-ho”, diu el Pedro, un home de mitjana edat que, passejant per la Gran Via, a l’altura de la plaça Callao, al cor comercial de Madrid, s’ha trobat un acte del PSOE que fa contrast amb l’ambient de campanya nadalenca. En teoria és una passejada per repartir propaganda. Tres-centes persones entre militants de l’“equip pel canvi”, treballadors del partit que fitxen, periodistes i curiosos esperen Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE passa un moment baix segons l’opinió publicada (“ens sorprèn el tracte dels mitjans i la lectura del debat a quatre del dilluns, però la mobilització ens fa ser optimistes”, explica un assessor del candidat) i l’acte a Madrid, on el CIS els pronostica una vergonyant quarta posició el 20-D, els regala unes bones imatges televisives, transmet proximitat i aixeca l’ànim del candidat. La Lurdes, veterana militant, no es deixa endur per les males sensacions, “sobretot si la gent pensa en Rajoy, que està acabat, i Ciutadans, més de dretes que ells”. Reparteix a tort i a dret i, com Sánchez, anima Pablo Iglesias “a parlar clar i admetre que és comunista”.

Desenes de persones el petonegen i es fan 'selfies' amb ell. Encara que no l’hagin de votar. “Si hagués de votar ho faria pel pequeño Nicolás, però la foto ens la farem”, bromegen dos amics que no fa gaires anys que poden fer-ho. Altres s’atansen al candidat del PSOE “per guapo” i molts li criden allò de “president, president” i l’insten a “no oblidar la corrupció”. I és que el PP i Rajoy ja ho fan tant com poden. Sánchez sembla còmode entre la gent, fa bromes i té paciència. Als assistents els diu que toca “repartir molta il·lusió” (els voluntaris distribueixen entre els vianants díptics, piruletes i bolígrafs) i que la clau del triomf el dia 20 serà “l’acord entre generacions” per fer realitat necessitats com un “sistema educatiu estable”.

El líder del PSOE explica que complirà, i que altres opcions (C’s i Podem) “només perpetuaran Rajoy”. Un voluntari és més directe i explica a una senyora que els rivals “només diuen mentides i ambigüitats” i, al cap d'una estona, quan una jove magribina se li queixa que algunes posicions del PSOE estan a prop de C’s en immigració se’n surt com pot. “Nosaltres tenim molta interlocució amb els musulmans, jo mateix m’hi reuneixo molt”, diu.

Sánchez ha parlat, ha fet un tomb a la plaça (a pocs metres hi ha, ja tancat, l’antic local del partit a Madrid del que va ordenar canviar el pany quan va fer fora per decret l’equip dirigent de Tomás Gómez i en va assumir el control) i ha atès un programa matinal de televisió en directe envoltat de gent. “Ei, que et vota el poble i no les televisions. Aquí hi ha molt vot útil”, li diu en broma una senyora. No té en compte cap a on van les tendències.

stats