Política 12/12/2015

Pedro Sánchez accentua el perfil social per assegurar el vot andalús

Promet a Díaz més diners per la dependència i girar full a un govern "fracassat" entre crítiques al trident antisocialista de PP, C's i Podem

Ferran Casas
3 min
Susana Díaz i Pedro Sánchez a Sevilla / CRISTINA QUICLER / AFP

SevillaAndalusia, cor del socialisme espanyol. Així l'han definida el cap de llista del PSOE per Sevilla, Antonio Pradas, la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, i el candidat del PSOE el 20-D, Pedro Sánchez. Segurament tenen raó i Andalusia és el cor i, sobretot, el pulmó, l'únic que li queda, al PSOE de cara a les eleccions generals. A la regió confien a guanyar (a Sevilla sempre ho han fet). Els 'teloners' de Sánchez aquest dissabte a Sevilla, en una campanya en què per primer cop Felipe González i Alfonso Guerra tenen un paper secundari, han renegat de les enquestes i s'han mostrat convençuts que el partit serà capaç de capgirar-les. Dilluns Sánchez protagonitzarà el cara a cara televisat amb el líder i candidat del PP, Mariano Rajoy, i l'atac serà pràcticament a la desesperada. A Andalusia, el candidat del PSOE ha promès un salt qualitatiu en les polítiques socials com el que va protagonitzar el govern de González als 80.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Susana Díaz no s'ha tallat a l'hora de recordar que el govern de Rajoy li ha cobrat en aquests anys 1.500 milions en interessos pels crèdits del fons de liquiditat autonòmic i que enguany que ja no es cobren, i malgrat que ella "fa els deures", només n'hi han tocat 600 contra els 3.000 de Catalunya "per més que Rajoy vagi dient que els escanya". Díaz ha recordat que en la llei de la dependència la Junta es fa càrrec del 80% i el govern central del 20%. Ha reclamat que sigui a mitges. "Dóna-ho per fet", li ha dit Sánchez només pujar al faristol del poliesportiu Pino Montano de la capital andalusa. A més de fer front a la dependència, Sánchez ha promès, després de recordar que darrere de cada decisió econòmica del PP "hi ha ideologia", un increment de les pensions mínimes i del salari mínim interprofessional, acabar amb els copagaments sanitaris ("farem subhastes de medicaments i que s'estrenyin el cinturó les farmacèutiques"), farà realitat el "dret a decidir de les dones" en relació a l'avortament, i una llei d'igualtat de salari per a les dones. Tot de fets que, segons ell, poc tenen a veure "amb l'esquerra de postureig" de Podem.

Tot plegat, una bateria de polítiques per fer front a un govern, el de Rajoy, que veu esgotat: "És un fracàs i per això perdrà el dia 20", ha indicat fent broma amb algunes de les intervencions del cap de l'executiu: "Un plat és un plat, un vas un vas i un sobre un sobre", ha afirmat amb referència als assumptes de corrupció que, potser perquè també assetgen el PSOE andalús, han tingut un paper secundari.

Díaz, a qui se situa com el relleu de Sánchez si perd la nit del 20, s'ha mostrat convençuda que guanyarà les eleccions ("no tinc cap dubte que serà president") i ha llançat dures crítiques als seus rivals. De Pablo Iglesias i Albert Rivera, que segons ella fan pinya amb el PP contra el PSOE, n'ha dit que "només volen els escons per poder decidir qui governa".

Pradas i Díaz no s'han estat de fer un discurs victimista sobre com la dreta ha tractat Andalusia quan ha governat Espanya. "És una història d’abandonament, de molts de nosaltres treballant fins a l’extenuació", ha dit la presidenta mentre el diputat i cap de llista sevillà parlava d'una terra "condemnada a la pobresa i l'analfabetisme malgrat ser rica". Per a ell, Andalusia és "l'exemple del sistema autonòmic" i Díaz "el seu orgull".

Davant unes 3.000 persones, Díaz ha criticat que Iglesias vulgui "reescriure la història dels andalusos" i tingui "vergonya d'Espanya" i ha demanat votar el PSOE "per Espanya i no pel mateix PSOE" i per evitar que Rivera o Iglesias, "i no la gent", decideixin qui governa.

stats