Política 18/07/2019

Sánchez citarà Iglesias, Casado i Rivera per buscar la seva abstenció

Ábalos considera que després podran pactar amb els liles la possible entrada al govern

Dani Sánchez Ugart
2 min
Sánchez s’obre a ser investit amb l’abstenció independentista

MadridL'executiva del PSOE ha fet una crida aquest dijous a tots els partits perquè facilitin la investidura de Pedro Sánchez i possibilitin la constitució del govern espanyol. Segons ha explicat el secretari d'organització socialista, José Luis Ábalos, ho fan apel·lant a la "responsabilitat" perquè l'única alternativa a Sánchez és "el bloqueig sense solució de continuïtat". Per això, Sánchez trucarà a Iglesias, Casado i Rivera per reunir-s'hi abans de la investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre Podem, Ábalos ha recordat les "renúncies" que ha fet el seu partit davant de Pablo Iglesias, plantejant "diverses formes" de col·laboració al partit i obrint-se fins i tot a oferir-los integrar "perfils afins" al consell de ministres, cosa que segons ell "requereix una profunda lleialtat i altes dosis de confiança".

El ministre ha demanat a Iglesias que actuï amb "justa reciprocitat" i que no obstaculitzi la formació d'un govern progressista votant 'no' a la investidura, coincidint amb el final de la consulta que la formació lila havia plantejat als seus inscrits per decidir la posició en la seva investidura. "Els ponts destruïts triguen temps a tornar-se a aixecar", ha avisat Ábalos, que ha demanat "obrir espais a l'entesa" per a una futura integració en l'executiu dels liles.

Ábalos també s'ha dirigit a Pablo Casado i li ha demanat que facilités donar curs a la legislatura, per no abocar els espanyols "al bloqueig i a unes noves eleccions". En canvi, no ha insistit a demanar a Ciutadans l'abstenció, perquè "es pot fer poc davant d'un partit que ha renunciat a tot, fins i tot als seus principis fundacionals", i ha retret a Albert Rivera que ni tan sols agafi el telèfon a Sánchez. Ábalos veu els taronges en una "crisi existencial" i en una "espiral d'automarginació".

Ábalos ha explicat que no hi ha cap garantia que una repetició electoral pugui resoldre el problema de la investidura, i ha considerat un "error" fer càlculs esperant que al setembre la negociació amb el PSOE pugui ser més fructífera, com segons ell fa Unides Podem. A més, ha avisat que l'encàrrec del rei a Pedro Sánchez per formar govern "s'acaba la setmana que ve", i que pensar en una "negociació contrarellotge" al setembre només servirà per "agreujar la desconfiança entre els partits".

El número dos socialista ha dit que no tenen "dret" a demanar una altra vegada als electors que tornin a votar, perquè seria "tant com deslegitimar el sentit mateix de les eleccions". Segons ell, els partits han tingut temps per digerir el multipartidisme, i per això ha demanat als que "van venir a regenerar el bipartidisme" que apliquin els seus principis fundacionals, en una referència clara a Ciutadans, que ha descartat qualsevol via per facilitar la investidura del candidat socialista.

"No val servir-se de manera matussera de les regles del joc per impedir començar la partida", ha avisat el també ministre de Foment en funcions, que ha considerat que els espanyols han dit "nítidament" que volen que Sánchez sigui president -malgrat la minoria d'escons que té el seu partit, amb la victòria electoral més reduïda de la democràcia.

stats