Política 16/11/2016

El PSOE castiga Zaragoza retirant-li la presidència d'una comissió parlamentària

El diputat del PSC accepta les represàlies: "Si això soluciona el problema em dono per satisfet"

Europa Press
2 min
José Zaragoza, secretari d'organització del PSC.

MadridLa gestora del PSOE ha decidit que no mantindrà la proposta que el diputat català José Zaragoza presideixi la comissió mixta per a la UE, que hauria de votar-se avui dimecres, i presentarà en el seu lloc la diputada Soraya Rodríguez. Tampoc mantindrà el càrrec de portaveu de la mateixa comissió Pere Joan Pons, que serà rellevat per Eduardo Madina. Es tracta dels primers diputats 'castigats' per trencar la disciplina de vot i haver votat 'no' en la investidura de Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La substituta de Zaragoza serà Rodríguez, que era portaveu parlamentària quan Alfredo Pérez Rubalcaba era secretari general del PSOE. La comissió mixta es constitueix aquest matí al Congrés. Fonts socialistes han assegurat que la decisió ja està presa, encara que des del PSC asseguren que no se'ls ha notificat cap canvi.

La decisió arriba poc després que el PSC i el PSOE acordessin ajornar el debat sobre la relació entre els dos partits. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, i el president de la gestora, Javier Fernández, van reunir-se dilluns durant una hora i mitja a Ferraz per intentar "abordar els problemes de relació", en paraules del líder català.

Els dos polítics van emplaçar-se a crear una comissió integrada per 3 o 4 membres de cada partit per abordar tant les discrepàncies polítiques sobre el model territorial –en concret, l'aposta federalista– com la revisió del protocol d'unitat socialista aprovat el 1978, segons Iceta. El termini que es donen és un "període raonable" de 2 mesos.

Zaragoza es dóna per "satisfet" si el seu relleu millora les relacions

A l'entrada de la comissió, el mateix Zaragoza ha dit que no se sent castigat i ha afirmat que es dóna per "satisfet" si el seu relleu millora les relacions entre el PSC i el PSOE. A més, ha agraït les maneres "respectuoses" de comunicar-li la seva substitució -aquest mateix matí a la reunió de la direcció del grup- i ha alabat que aquestes decisions es prenguin de manera "ordenada".

A més, ha dit que assumirà sense problemes la possible multa de 600 euros que li aplicarà el grup parlamentari per trencar la disciplina de vot, perquè la sanció econòmica, ha dit, és "el menys important".

La substitució de Zaragoza i Pons anticipa altres relleus que decidirà demà la gestora del PSOE, i caldrà veure com afectarà els 15 díscols (7 del PSC i 8 del PSOE) la reestructuració que abordarà el grup. Així, qui va ser cap de llista per Barcelona, Meritxell Batet, i Sofía Hernanz, de les illes Balears, podrien ser expulsades de la direcció del grup parlamentari, del qual la primera és portaveu i la segona portaveu substituta, a més d'ocupar 2 de les 5 secretaries generals adjuntes que té el grup.

També la jutge i exmagistrada del Tribunal Suprem Margarita Robles podria ser rellevada de la presidència de la comissió de Justícia, mentre que l'aragonesa Susana Sumelzo seria apartada com a portaveu de Cooperació al Desenvolupament.

stats