Política 15/11/2016

El PSOE no farà res per evitar que Fernández Díaz presideixi una comissió al Congrés: "Què hi farem"

Podem, el PDECat i el PNB reclamen buscar un candidat alternatiu per no "premiar" un ministre reprovat per la cambra

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando. EFE

MadridSi no hi cap canvi d'última hora, Jorge Fernández Díaz, l'únic ministre de Mariano Rajoy reprovat pel Congrés, serà escollit demà, dimecres, al matí president de la comissió d'Exteriors de la cambra. El PP ha volgut premiar així l'extitular d'Interior, una decisió que ha indignat la majoria de grups de l'oposició, llevat del PSOE, que es resigna a acceptar el que decideixin els populars. "Què hi farem", assenyalen fonts socialistes, recordant que hi ha un acord tàcit a la cambra d'acceptar el nom de les presidències que pertoquen, per quota, a cada partit. En aquest sentit, recorden que si se li negués la presidència, es podria fer el mateix amb totes les que escullen la resta de partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, l'exministre presidirà la compareixença, amb els vots en blanc del PSOE i també de Ciutadans, que també ha deixat clar que respectaran "l'acord global" sobre les presidències, en paraules del portaveu parlamentari Juan Carlos Girauta, que ha precisat que també votaran en blanc.

Els mateixos arguments ha esgrimit el PP. El seu portaveu al Congrés, Rafael Hernando, ha recordat que hi ha un pacte a la cambra i que si Podem vol trencar-lo, que sigui "coherent" i renunciï també a les seves presidències. El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha assegurat que consideren "molt errònia" la decisió del PP i que no li donaran suport, però que respectaran l'acord.

Però tant Podem com les seves confluències, el PDECat i el PNB reclamen fer tot el possible per no "premiar" un exministre reprovat pel Congrés. El sistema d'elecció de les presidències de comissions permet només votar un candidat o bé en blanc, que és el que preveu fer tant el PSOE, com Ciutadans i Esquerra. La resta de partits, en canvi, fan una crida a intentar buscar a última hora que es presenti un candidat alternatiu o bé pressionar el PP perquè no presenti el nom de Fernández Díaz. Des dels nacionalistes bascos fins i tot van més enllà i proposen que tots els membres de l'oposició no es presentin a la comissió perquè no hi hagi quòrum per fer-lo president. Amb només els membres del PP i de Ciutadans no n'hi hauria prou.

Pel portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, seria "inaudit", "insultant" i "absolutament inacceptable" que es "premiés" l'exministre de l'Interior. Per això ha instat la resta de partits a buscar un candidat alternatiu. "Quin sentit té reprovar un polític i que el Congrés després el nomeni responsable d'una comissió? Si no hi ha confiança per a un càrrec, tampoc per a l'altre", ha dit al seu torn el portaveu del PDECat, Francesc Homs, abans d'entrar a la reunió de la junta de portaveus del Congrés. Pel líder dels nacionalistes catalans, el sistema de votació "no pot ser una coartada possible", en resposta a l'argument que esgrimeixen els socialistes. Des del PNB, consideren "una provocació" que el PP presenti Fernández Díaz per presidir la comissió d'Exteriors. "Què guanyen amb això? El plus de salari? Se m'escapa", ha assenyalat Aitor Esteban.

Podem ha proposat al PSOE votar-los el candidat alternatiu que presentin i intentar ajornar la votació, però els socialistes els han reiterat que votaran en blanc i faran ulls grossos davant el fet que Fernández Díaz sigui president de la comissió.

Un plus de 1.431 euros mensuals

Què hi guanya Fernández Díaz amb aquesta nova posició? Aconseguirà equiparar el seu sou actual al de ministre. Ser president de comissió suposa cobrar un plus mensual de 1.431 euros en concepte de despeses de representació. Si el plus se suma al sou base dels diputats, de 2.813,87 euros mensuals, i als 1.823,86 euros de dietes si no son diputats electes per Madrid, a final de mes cobrarà 6.068,73 euros, gairebé igual que quan era ministre.

stats