Política 04/06/2018

El PP amplia el període d’esmenes dels pressupostos al Senat per forçar que el nou ministre d’Hisenda els defensi

El PSOE i el PNB critiquen que els populars esmenin els seus propis comptes al Senat

Dani Sánchez Ugart / Agències
3 min
El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos. EFE

MadridEl PNB i el PSOE no veuen amb bons ulls l'anunci del PP d'esmenar al Senat els seus propis pressupostos. Tant el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, com la portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, s'han mostrat contraris a la intenció del PP de presentar esmenes als seus propis pressupostos al Senat, mentre que el portaveu 'jeltzale' al Congrés, Aitor Esteban, ha dit en una entrevista a Radio Euskadi que el moviment suposarà "castigar la societat basca".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els populars tenen la intenció de presentar esmenes als seus comptes al Senat perquè tornin al Congrés i que el PSOE es vegi forçat a votar a favor d'uns comptes que inicialment van rebutjar. A més, el portaveu popular al Senat, José Manuel Barreiro, ha anunciat que ampliarien el període d’esmenes al Senat. Amb el moviment el PP aconsegueix que sigui el nou ministre d’Hisenda socialista qui hagi de defensar els comptes a la cambra alta espanyola, a més d’allargar la tramitació i que els comptes tinguin uns pocs mesos de vigència, un cop superats tots els tràmits al Congrés, on han de tornar si hi ha modificacions.

Ábalos ha dit a la Cope que "no seria admissible ni des del punt de vista polític ni des del compromís" i que, si passés, el Congrés hi posaria "remei". "Si aquells eren els millors pressupostos per a Espanya", ha dit, considera que esmenar-los seria una traïció. "Com que jo no governo, tot se'n va avall per l'aigüera", ha criticat en referència a l'actitud del PP. Si el partit de Rajoy hi presenta esmenes, el secretari d'organització socialista ha considerat que quedarà "retratat".

"El que fa el PP és aprofitar la majoria al Senat per establir una venjança [...] No crec que la venjança, i tan a prop de la remodelació del govern [espanyol], sigui gaire edificant. No sembla un bon exemple", ha dit Ábalos, que ha volgut fer una crida a la tranquil·litat. En declaracions a Telecinco, amb tot, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha reiterat que el seu partit està "disposat" a presentar "millores" als comptes i ha deixat clar que ara té les "mans lliures", respecte del PNB perquè els nacionalistes bascos, a parer seu, "han trencat la confiança". "Nosaltres al Senat prendrem les decisions que siguin oportunes per millorar aquests pressupostos i per aplicar algunes mesures que vam deixar al calaix o algunes intencions que teníem i que sabíem que amb el PNB probablement no tirarien endavant", ha apuntat Hernando.

En la mateixa línia que Ábalos s'ha expressat Margarita Robles, que ha apuntat que "per coherència amb Espanya" els populars no s'haurien d'autoesmenar al Senat. En una entrevista a RNE, Robles ha recordat al PP que fa una setmana deien que aquests comptes eren la "gran solució per a Espanya", i ha rebutjat que diguessin "una cosa en un moment i una de diferent en un altre". Arran de la possibilitat que hi hagi esmenes, Robles ha considerat que les votacions al Congrés que aprovarien definitivament els pressupostos haurien de ser les que es van reflectir en la moció de censura. Això implicaria que Podem i les forces independentistes votessin els comptes que va elaborar el govern de Mariano Rajoy i que, en canvi, Ciutadans i el PP els rebutgessin. Tanmateix, Robles s'ha decantat per esperar i veure si el PP "es retrata" al Senat.

Missatge a Catalunya

Els dirigents socialistes s'han referit també a la qüestió catalana i Robles ha demanat a Quim Torra que "reflexioni" sobre per què es va aplicar el 155 i "aclareixi" a la ciutadania si vol optar per una Catalunya "tolerant i per a tothom". En relació amb l'acostament dels presos, Ábalos ha confirmat que el tema no va ser damunt la taula en les converses prèvies a la moció de censura i ha subratllat que, mentre no hi hagi una sentència ferma, la situació dels presos depèn del jutge i no d'Institucions Penitenciàries.

stats