La governabilitat de l'Estat
Política 10/10/2016

El PSOE esgota al màxim els terminis per decidir l'abstenció

La gestora es carrega els portaveus de Sánchez al Senat i a Brussel·les, però manté el del Congrés perquè hagi de donar la cara per avalar Rajoy

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
La gestora del PSOE s'ha reunit aquest dilluns per intentar aclarir el calendari. EFE

MadridL'abstenció no serà bufar i fer ampolles. El diàleg entre el nou PSOE i Mariano Rajoy ja ha començat, però el president de la gestora, l'asturià Javier Fernández, ha decidit aguantar fins al final per prendre una decisió. Coneix la ferida oberta en canal dins del seu partit i vol, abans d'un comitè federal clau per decidir el futur tant dels socialistes com de la governabilitat d'Espanya, parlar amb tots els 'barons' perquè la cita no es converteixi en una nova guerra com la del passat comitè federal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estem buscant la data, mirant el calendari, perquè sigui possible conciliar els calendaris interns del partit amb el de la Constitució, que s'esgota a finals de mes", ha assenyalat el flamant portaveu de la gestora, Mario Jiménez, que és també el portaveu de Susana Díaz al Parlament andalús, en roda de premsa després de la reunió de la comissió. Ha aclarit que, com a límit, el comitè federal se celebrarà el diumenge 23 d'octubre, i ha descartat que sigui aquest cap de setmana que ve perquè el PSC celebra primàries.

'Abstenció', la paraula tabú

La comissió gestora del PSOE continua sense pronunciar la paraula tabú al PSOE: 'abstenció'. I limita la disjuntiva a preguntar al partit sobre si es volen terceres eleccions o no. Jiménez ha assegurat que el seu paper, en cap cas, és demanar que Mariano Rajoy sigui investit en el comitè federal i ha volgut descarregar la responsabilitat en tot el conjunt del comitè. "No puc anticipar la posició del comitè federal. No tinc una bola de vidre i no és la meva tasca", ha assegurat.

El nou PSOE descarta aquest cap de setmana, tal com estava previst inicialment, perquè el PSC està celebrant primàries i no vol interferir-hi. Després Javier Fernández té blindat tant el 20 com el 21 i 22 d'octubre perquè se celebren els premis Princesa d'Astúries a Oviedo. Per tant, queden només lliures del dilluns 18 al dimecres 20, i el diumenge 23, el dia amb què més s'especula.

Emplaça el PSC a decidir la seva relació amb el PSOE

En ser preguntat sobre el rol del PSC, que ja ha dit que mantindrà el seu 'no' a Mariano Rajoy malgrat la decisió del comitè federal, Mario Jiménez ha emplaçat al nou líder que surti de les primàries a decidir la relació amb Ferraz. "Un cop el PSC acabi el procés d'elecció, decidirem si és compatible o congruent mantenir aquesta posició" mentre s'és present als òrgans de decisió del PSOE, ha assenyalat el portaveu de la nova gestora. És a dir, que no veu "congruent" voler tenir un peu a Ferraz quan ja s'avança que s'oposaran a la decisió del comitè federal.

'No' a donar veu a la militància

"Els escenaris ja són molt clars: que anem a eleccions o no. I és la reflexió que ha de fer el partit", ha dit Jiménez sobre la iniciativa de diversions líders afins a Pedro Sánchez de reclamar un congrés extraordinari, tal com volia l'ex secretari general del PSOE per decidir el futur del partit, o almenys una consulta a la militància. I és que la militància socialista ja ha aconseguit reunir un 70% de les firmes necessàries per tombar la gestora. "No hi ha opcions", ha assegurat Jiménez, i ha rebutjat qualsevol alternativa a la decisió que prengui el comitè federal. Ha assenyalat que en l'anterior ja va haver-hi un "procés per descartar opcions".

Canvis en els portaveus

La comissió gestora només ha pres una decisió aquest dilluns: els canvis de portaveus després de la caiguda de Pedro Sánchez. El nou PSOE ha decidit carregar-se tant el portaveu socialista al Senat, Óscar López, que serà rellevat per l'asturià Vicente Álvarez Areces, com la portaveu al Parlament Europeu, Iratxe García. L'històric dirigent basc Ramón Jáuregui serà la veu socialista a Brussel·les, acompanyat d'Elena Valenciano com a vicepresidenta del grup socialista al Parlament Europeu.

L'únic que han mantingut és la mà dreta de Sánchez al Congrés: Antonio Hernando, que també farà el paper de l'ex secretari general com a president de tots els grups parlamentaris. Haurà de carregar així amb una dura llosa si el PSOE s'acaba abstenint: la defensa de la seva posició durant el debat d'investidura. Hernando ha deixat clar durant temps que "'no' és 'no'", i ara haurà de fer virar el seu discurs. La nova gestora no hi veu problema perquè creu que és un "magnífic polític i persona coherent", i que com a portaveu és la "veu i corretja de transmissió dels òrgans de la direcció del partit".

La gestora declara la guerra a Iglesias

El nou PSOE ha decidit avui declarar la guerra a Podem, després que el secretari general de la formació lila, Pablo Iglesias, reivindiqués dissabte el seu rol com a oposició al PP després del cop a Ferraz. Jiménez ha acusat Iglesias de "volar tots els ponts amb l'esquerra" i l'ha advertit que si "durant tot aquest temps, ni el desembre, ni el juny, ha aconseguit acabar amb el PSOE, no ho aconseguirà mai". En aquest sentit, ha qualificat "d'obscenitat l'actitud i l'estratègia" d'Iglesias, a qui ha fet una "crida al respecte" perquè sigui "respectuós amb el PSOE, els seus processos interns, les normes i els dirigents".

'Sí' a retallar la campanya electoral

La nova direcció del PSOE ja ha avançat el seu 'sí' a la proposició de llei del PP, prevista per a la setmana que ve, en el debat al Congrés per reformar la llei electoral per reduir la campanya a la meitat en el cas d'unes terceres eleccions perquè no caiguin el dia de Nadal. "Evidentment s'ha de corregir i hi serem per corregir-la", ha assenyalat Jiménez. Amb tot, presentaran una esmena perquè es redueixi també a la meitat el pressupost per a cada partit de cara a una campanya de només vuit dies.

stats