EL FUTUR DELS SOCIALISTES
Política 23/04/2013

El PSOE juga una nova carta per allunyar el PSC de la consulta

Navarro celebra el text de reforma federal però no preveu recular

M. E. Quetglas / S. González
3 min

Madrid / BarcelonaEl model territorial plantejat pel PSOE podria ser el segell que signi la pau entre el PSOE i el PSC. Si la reforma que rumia Ferraz convenç al 100% el PSC no serà necessari redactar un nou protocol de relacions entre els dos partits socialistes. Aquest és l'esbós de futur amb què treballa l'executiva del PSOE. L'esquema es trenca si apareix el dret a decidir, que va provocar l'escletxa en les relacions bilaterals. En una conversa informal amb periodistes, la número dos del PSOE, Elena Valenciano, va apostar per mantenir el protocol d'actuació que els ha funcionat durant tres dècades, però va acabar admetent que s'haurà de pactar un nou marc de relacions perquè els socialistes catalans no desistiran en l'afany de defensar el dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes espanyols van presentar ahir l'esborrany d'una reforma territorial amb l'objectiu que sigui un antídot per als antiautonomistes i els independentistes. El coordinador del projecte, Ramón Jáuregui, va descartar que es fes únicament per atreure el PSC i creu que la proposta federal del PSOE és l'instrument que farà possible l'encaix de Catalunya a Espanya i que clarificarà el paper de cada institució. El canvi de model s'escenificaria amb una reforma del Senat, que passaria a ser una cambra de representació territorial. Els senadors els triarien els Parlaments autonòmics i només es dedicarien a les qüestions que afecten les comunitats. A més, la Constitució hauria d'incloure el model de finançament de les comunitats "de manera solemne" i els trets diferencials dels territoris, com la llengua o la història.

Protocol sí o sí

Segons els presents a l'executiva, la proposta va tenir una bona acollida. Fins i tot el representant del PSC, José Zaragoza, la va considerar "un avenç positiu". I és que, com va afirmar un baró socialista a la sortida de la reunió, "ha baixat la febre entre el PSOE i el PSC". Els socialistes catalans van considerar "un pas històric" una proposta territorial del PSOE que beu del seu propi programa electoral. Tot i això, avisen que el protocol de relacions s'haurà de refer igualment perquè no renunciaran al dret a decidir. "El debat de la reforma constitucional pot ser paral·lel a l'actualització del protocol", va insistir el secretari d'acció política del PSC, Antonio Balmón.

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va aclarir que el que s'està negociant és com s'articula la participació dels diputats i senadors del PSC en el grup parlamentari al Congrés, i no la relació orgànica entre els dos partits. De fet, va insistir, busquen articular la veu pròpia que el PSC va aprovar en l'últim congrés i va precisar que quan es parla d'emmirallar-se en les relacions de la CDU amb la CSU, a Alemanya, és només a nivell parlamentari i no per forjar una coalició de dos partits independents.

De la mateixa manera que els socialistes espanyols volen anar pas a pas delimitant la relació amb el PSC, en l'àmbit intern també van per parts. Primer volen refer el missatge polític i després decidiran qui el lidera. "Primer el país, després el partit i després cadascun de nosaltres", va dir Valenciano. Però ella i tota la direcció del PSOE saben que no convencen perquè són membres de la mateixa cúpula que es postulen per substituir Rubalcaba o pressionen perquè surtin candidats.

Neguit per les primàries

Quan se celebraran les primàries? La resposta de Valenciano va ser molt clara: "Quan interessi electoralment al PSOE". "Ningú destapa les seves estratègies en públic, no li donarem cap pista a l'enemic", va afegir, sense amagar el seu malestar. En tot cas, el PSC va defensar que no s'endarrereixin "innecessàriament", per tenir temps de construir una alternativa al PP, i veu "raonable" que se celebrin després de les eleccions europees del 2014. Els possibles candidats, Patxi López i Eduardo Madina, van optar ahir per callar i no dir res de pes a l'executiva. Falta saber si per no fer enfadar Rubalcaba o per no mostrar les cartes a futurs adversaris.

stats