El PSOE promet reformar el model de finançament autonòmic

Pedro Sánchez s’acosta a Compromís per sumar un suport a la investidura

El PSOE es va comprometre ahir a abordar de maner immediata la reforma del finançament autonòmic si la investidura de Pedro Sánchez tira endavant. Amb aquesta oferta espera assegurar el suport de l’únic diputat de Compromís, Joan Baldoví, que ahir, juntament amb la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, es va reunir a València amb el president espanyol.

La reunió, però, va acabar sense acord clar sobre el sentit del vot de Compromís, que també té altres exigències. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va destacar després de la reunió que els dos partits estan d’acord en el que és “substancial”. Ara bé, s’han tornat a donar un temps perquè el grup socialista estudiï el document de reivindicacions proposades pels valencianistes.

Aquest full inclou les mateixes propostes que a l’anterior intent d’investidura, entre les quals en destaquen tres: la reforma del finançament de les comunitats autònomes, l’abonament de la part estatal de la llei de dependència i la condonació del deute històric.

Respecte de la primera, Ábalos havia dit al matí que el PSOE es comprometia a reformar el sistema en el primer any de legislatura. Per la seva banda, el grup liderat per Oltra planteja un termini de vuit mesos perquè hi hagi una proposta ferma del govern espanyol.

La sintonia es va repetir pel que fa a finançament de la dependència, en què Compromís demana que en un termini de quatre anys el govern estatal es faci càrrec del 50% i en els dos primers, com a mínim, del 25%. Ábalos va recordar que els pressupostos de l’Estat -que no van tirar endavant al Congrés- ja ho tenien en compte, però el diputat valencianista al Congrés va especificar que volen un “compromís ferm perquè actualment les comunitats autònomes es fan càrrec del 88%”.

L’última exigència, la del deute històric, és la que més distància crea entre els dos partits. Tot i que el ministre en funcions reconeix l’existència del problema, matisa que “faltaria concretar” i traslladar la qüestió al ministeri d’Hisenda. Baldoví, però, va insistir que “el deute ja està estudiat i el que cal és alleugerir la càrrega financera de la Generalitat per destinar aquests recursos a polítiques socials”. A més, va proposar que mentre es du a terme aquesta reforma el govern d’Espanya utilitzi altres mecanismes com ara el Fons de Garantia Sanitària o que els beneficis per la pujada de l’IVA de l’any 2012 arribin en un 50% a les autonomies.

Govern de coalició

Amb tot, els tres representants polítics van coincidir en la necessitat i en la voluntat dels dos partits de formar un govern progressista per no repetir les eleccions. “La gent no vol tornar a votar, vol que gestionis bé el seu vot”, va dir Oltra. La vicepresidència del Consell va posar el Botànic com a exemple de govern de coalició i va reivindicar “un govern que sigui a Espanya el que el govern valencià és a la Comunitat Valenciana”. També va voler animar el PSOE i Unides Podem a arribar a un acord “sigui de coalició o d’un altre tipus” perquè s’hi han quedat “molt a prop”.

Cuixart proposa a Sánchez que es reuneixi amb Òmnium

Jordi Cuixart va proposar ahir a Pedro Sánchez que en el marc de la ronda de trobades amb associacions de la societat civil es reuneixi amb Òmnium Cultural, l’entitat “cívico-cultural més important de l’Estat, amb més de 175.000 socis”. En una carta redactada des de Lledoners, Cuixart afirma que vol explicar al líder del PSOE els avenços de la plataforma Som el 80% , que assegura que aglutina una “representació molt transversal de personalitats públiques que coincideixen que el conflicte català passa pel diàleg entre totes les parts i sense exclusions”. També vol explicar-li el significat de l’afirmació “Ho tornarem a fer” pronunciada al Tribunal Suprem. “És una reafirmació en la defensa dels drets fonamentals i el dret a defensar el dret d’autodeterminació”.