DEBAT D'INVESTIDURA
Política 22/12/2010

La cúpula del PSOE diu que l'acord PSC-CiU per investir Mas és la "millor notícia" que ha rebut del PSC "en anys"

El PSOE aplaudeix a mans plenes l'acord que portarà Mas a la presidència de la Generalitat. Membres de la direcció dels socialistes espanyols, incloent-hi algun ministre destacat, han apuntat en converses que celebren que els socialistes catalans hagin fet una aposta per la "centralitat' i pel "sentit comú"

Acn
2 min

BarcelonaL'abstenció del PSC permetrà que Mas sigui investit aquest dijous i segons aquestes veus l'opció escollida pel PSC és positiva "tant per al PSC com per al PSOE" perquè demostra de forma explícita un allunyament respecte a les postures comunes amb ERC i ICV que "han fet mal" als socialistes catalans i espanyols. Es tracta, diuen, d'un pas "bo per a Catalunya" que "dóna tranquil·litat al PSOE".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acord signat pel líder de CiU amb el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, estableix que CiU es compromet a consensuar amb els socialistes catalans "qualsevol reforma del pacte estatutari i constitucional" i a "assegurar la presència de l'oposició en els mecanismes bilaterals de negociació Estat-Generalitat".

En converses amb periodistes durant la copa de Nadal que el PSOE ofereix a la premsa, aquestes veus han apuntat que l'abstenció posa de manifest que els socialistes catalans no es volen quedar a l'extrem de la política catalana sinó que volen jugar un paper central en els pròxims anys. Han apel·lat també al "sentit comú" perquè "Mas és qui ha guanyat les eleccions i s'ha de respectar la voluntat dels ciutadans".

No en fan una lectura tan positiva alguns dels diputats del PSC a Madrid, que han admès que aquest és el pas que calia fer, però han recordat que cap formació que es troba a l'oposició i aspira a governar el país el fa de bon grat. "És com si el PP s'abstingués en la investidura d'un president del PSOE després de les generals", reflexionen.

D'altra banda, veus del PSOE mantenen que els mals resultats obtinguts pel PSC a les eleccions catalanes no tenen perquè afectar els vots que rebin a les eleccions generals previstes per al 2012, perquè els electors "discerneixen" segons quines siguin les eleccions, i a Catalunya voten diferent segons si escullen el president del govern espanyol, el president autonòmic o l'alcalde del seu municipi.

Cap d'aquestes veus, però, s'ha volgut referir a la sentència del Tribunal Suprem que obliga la Generalitat a considerar el castellà com a llengua vehicular a l'educació. Alguns membres de la direcció del PSOE han afirmat que no coneixen el contingut de la sentència i en els casos en què han fet una valoració superficial han apel·lat al "respecte" que mereixen les sentències dels tribunals.

stats