Política 28/05/2018

El PSOE descarta negociar l'alliberament dels presos polítics per obtenir el suport de l'independentisme a la moció

Avisa també Cs que no té prou força per reclamar eleccions per fer fora Rajoy

Ara
4 min
El PSOE descarta negociar l'alliberament dels presos polítics per obtenir el suport de l'independentisme a la moció

BarcelonaEl secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha deixat clar aquest dilluns que no negociarà amb els partits independentistes la posada en llibertat dels presos polítics, com li ha demanat el president de la Generalitat, Quim Torra, que va assegurar que el PDECat donaria suport al PSOE a la moció de censura contra el govern espanyol si es posaven en llibertat els dirigents independentistes. Ábalos ha sentenciat que el seu partit "no negociarà aquestes qüestions" amb aquesta formació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També ha avisat Ciutadans que, amb els seus 35 diputats, "no té capacitat" de presentar una moció de censura 'instrumental' contra el govern de Mariano Rajoy en el cas que no convoqui eleccions i ha assegurat que l'única via és "donar suport" a la proposta socialista, de la qual parlarà amb altres partits "encara que sigui per cortesia parlamentària". Així ho ha exposat en declaracions a la Cadena SER, en què ha apel·lat a "la responsabilitat" dels diferents partits polítics per "decidir si és possible continuar tenint un govern del PP" i, per això, ha assenyalat que el PSOE ha utilitzat "l'instrument constitucional que permet obrir un nou temps".

En aquest sentit, Ábalos ha explicat que el PSOE "vol dotar de tota la importància" la moció de censura perquè "restar-li legitimitat li treu eficàcia i aprofundeix en la inestabilitat" i ha assegurat que el seu partit ha utilitzat aquest instrument "carregats de raons per a Espanya". Sí que ha insistit després en declaracions a Antena 3 que "al llarg d'aquests dies, encara que sigui simplement per cortesia parlamentària" els socialistes parlaran "amb els grups parlamentaris majoritaris" per exposar les seves "raons" i presentar els seus "propòsits" en aquesta moció de censura.

"No som davant d'una situació com va ser la investidura del 2016, volem donar qualitat democràtica a aquest país i això incorpora també les eleccions en un horitzó raonable que no contribueixi a la inestabilitat, és a dir, no dilatar gaire temps les eleccions, però tampoc anar a corre-cuita", ha comentat.

Ciutadans refusa Sánchez: "És totalment inviable"

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha afirmat aquest dilluns que, si bé la legislatura "està liquidada" per la "corrupció" del partit que sustenta el govern espanyol, "la solució no és posar al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a la Moncloa". "És totalment inviable", ha assegurat. En declaracions a la SER, Villegas ha incidit que el paper de Ciutadans serà "intentar convèncer" el PP i el PSOE perquè "rectifiquin" en les seves posicions i prioritzin "els interessos del país".

"Nosaltres no podem imposar res a ningú, intentem convèncer. El que estem veient dels líders del bipartidisme és que el senyor Rajoy està en l'immobilisme i el senyor Sánchez en una moció de censura que considerem irresponsable. Que rectifiquin i anem a l'única sortida possible, que és la convocatòria d'eleccions", ha explicat. Segons ha dit, continuaran treballant "per tots els mitjans" per aconseguir-ho. "Intentarem convèncer el PSOE que rectifiqui i ens asseguem a dialogar i a veure com es poden convocar les pròximes eleccions", ha avançat.

Una crida que ha estat secundada per l'exvicepresident del govern espanyol, l'històric dirigent socialista Alfonso Guerra, que ha afirmat que Sánchez hauria de convocar eleccions anticipades si prospera la moció de censura que ha presentat contra Rajoy perquè això li valdria els avals per tirar-la endavant i perquè no sembla viable que pugui governar en minoria. "Si la moció seguís endavant i prosperés, la convocatòria d'eleccions seria clara", ha anotat.

En una entrevista a la SER, Guerra ha assegurat que "la sortida" seria que els tres partits estatals recolzessin la moció "si les condicions el dia després fossin diferents" a les actuals, ja que si Sánchez els diu que es quedarà uns mesos al capdavant de l'executiu "és evident que li diran que no". "Si el compromís fos d'eleccions immediates, si tu convoques l'endemà; segurament es podrien posar d'acord en aquesta fórmula", ha assenyalat Guerra.

A parer seu, cal calcular bé la proposta de Sánchez d'estar-se "uns mesos per fer l'agenda social", perquè "pogués ser que ara tingués els vots suficients per guanyar la moció, però qui garanteix que després aquestes lleis vagin a ser aprovades?". "Els que donin ara un vot per treure Rajoy del lloc no es comprometen després a aprovar les lleis. És més, totes les lleis han d'arribar al Senat i aquí té majoria absoluta al PP. Si tomba una llei o la veta, després el Congrés ho pot aixecar, però el filibusterisme pot fer que el que són mesos siguin anys. Des del punt de vista operatiu, això no està gens clar ", ha sentenciat.

El president de la Junta d'Extremadura i secretari general del PSOE regional, Guillermo Fernández Vara, en la mateixa línia, ha defensat aquest dilluns que la moció es presentarà per "convocar eleccions en algun moment". "Respectem els temps i vegem en quin moment seria el més idoni perquè això fos així", ha indicat Fernández Vara. Respecte si creu convenient fixar una data per a uns possibles comicis per demanar un possible suport de Ciutadans, Fernández Vara ha subratllat que cal anar de cara. "Sembla que hi ha una clara necessitat en la societat espanyola que es convoquin eleccions com més aviat millor", ha afirmat el líder dels socialistes extremenys, que també ha defensat que "hi havia raons més que suficients per presentar la moció".

stats