Política 19/06/2017

El PSOE veu "desitjable" que no se suspengui l'autonomia per l'1-O: "Hi ha solucions prèvies menys cruentes"

El nou portaveu de l'executiva, Óscar Puente, referma el veto a ERC i el PDECat per intentar impulsar una moció de censura

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El nou portaveu de l'executiva del PSOE, l'alcalde de Valladolid, Óscar Puente. EFE

MadridEl PSOE estarà "al costat de la llei" per aturar el referèndum d'independència de Catalunya. Però amb límits. La nova executiva de Pedro Sánchez confia que el govern de Mariano Rajoy no arribi a l'extrem d'aplicar l'article 155 de suspensió de l'autonomia per evitar que se celebri l'1-O. Així s'ha expressat el portaveu de la direcció, l'alcalde de Valladolid, Óscar Puente, en la primera roda de premsa des de Ferraz d'ençà de l'elecció de l'executiva per part del congrés federal d'aquest cap de setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alfonso Guerra demana que l'Estat apliqui aviat l'article 155 de la Constitució a Catalunya

Puente ha recordat que només Alfonso Guerra ha posat sobre la taula aquest opció i que l'executiva prefereix deixar-la com una simple "opinió". "Espero que hi hagi solucions prèvies menys cruentes i més dialogades", ha apuntat el nou portaveu. Preguntat si considera l'aplicació de la Constitució un mètode "cruent", ha replicat que "és una mesura molt complicada i que és desitjable que no es produeixi".

Ara bé, Puente ha tornat a deixar clar que no estan disposats a pactar amb cap dels partits independentistes. Que s'obren al diàleg al Congrés, però que en cap cas els consideren per sumar una majoria alternativa per fer fora Mariano Rajoy a curt termini. Per a això, l'única recepta que posen sobre la taula és entendre's amb Podem i Ciutadans, amb qui esperen poder mantenir un diàleg constant. La taula de coordinació que Sánchez ha proposat crear al Congrés per "desmantellar" les polítiques de Mariano Rajoy no està previst que la facin extensible a ERC i el PDECat.

El comitè federal de després de les eleccions del 20-D, el 2015, va posar unes línies vermelles molt clares a Sánchez: no negociar amb els partits que estan a favor del referèndum. Ha aixecat el veto a Podem, però el manté a ERC i el PDECat. "Vull acabar amb qualsevol ombra de dubte: el nou líder del PSOE, ara amb les mans totalment lliures, té aquest qüestió igual de clara que fa uns quants mesos", ha assenyalat, i ha recordat que "el PSOE no es planteja sustentar una alternativa de govern amb partits que plantegen una ruptura".

És possible aixecar els vetos de Podem i Cs?

Sánchez manté l'estratègia d'unir Podem i Ciutadans. Puente ha sortit en defensa del partit d'Albert Rivera. "Tenim una fe il·limitada en l'ésser humà i la seva possibilitat de canviar. Rivera va dir que mai dels mai votaria a Rajoy... I mira, podia canviar", ha dit amb sorna sent fidel al seu estil inconfusible de no tenir pèls a la llengua.

Aterrat a Ferraz, el primer que ha fet Sánchez ha sigut reclamar a Rajoy una reunió a curt termini perquè es reuneixi amb el nou líder de l'oposició. També ha llançat un missatge d'alerta als 'barons': considera legítim que s'erigeixin candidatures en les primàries autonòmiques que els facin ombra.

stats