Política 24/08/2020

El PSOE marca distàncies amb Podem però votarà contra la compareixença d'Iglesias pel suposat finançament irregular

Robles subratlla que la "transparència sempre és bona" i enfada Irene Montero

Ot Serra
2 min
Pablo Iglesias en el congrés dels diputats en el debat per la cinquena pròrroga de l'Estat d'Alarma

MadridL’ombra de sospita sobre el finançament de Podem protagonitza aquest dimarts la represa de l’activitat al Congrés. El curs polític torna amb la sessió de la diputació permanent, que decidirà si el líder del partit lila compareix per donar explicacions sobre la causa judicial oberta al jutjat 42 de Madrid. En principi el PSOE no provocarà una esquerda amb el seu soci de coalició i votarà en contra de la proposta del PP i Cs, però la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, han evitat tancar files amb Podem sobre aquesta qüestió. "La transparència sempre és bona", ha subratllat en una entrevista a la Cadena SER l’exportaveu del PSOE al Congrés. Més tard s’hi ha afegit Calvo, que ha demanat "separar" els afers de govern dels de partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En paral·lel a la diputació permanent de la cambra baixa, se celebrarà una nova reunió del consell de ministres, la primera després de les vacances d’agost. A jutjar per les paraules de la número 2 de la formació lila, Irene Montero, a la trobada entre tots els membres del govern també sobrevolarà la causa contra Podem. Preguntada per les declaracions de les ministres socialistes, aquest dilluns Montero ha assegurat que ja traslladaria "en privat a Robles o al president Pedro Sánchez" el que pensa d’aquests posicionaments. El cert és que els pròxims mesos la política espanyola estarà fortament condicionada per l’avenç de les investigacions sobre les presumptes irregularitats de Podem, atès que la dreta està decidida a fer-ne un camp de batalla. PP i Cs van demanar la compareixença de Pablo Iglesias al Congrés, que es vota aquest dimarts i, a més, el president conservador, Pablo Casado, ha anunciat que el seu partit registrarà una petició de comissió d’investigació sobre el tema.

De fet, el PP és la formació que més sol·licituds de compareixença ha registrat. Els populars demanen, entre d'altres, les compareixences del president espanyol, Pedro Sánchez, a més de les dels ministres d’Hisenda, María Jesús Montero –per explicar l’acord per l’ús dels romanents dels ajuntaments–, de Sanitat, Salvador Illa –pel covid-19–, de Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá –per l’arribada d’immigrants durant l’estiu–, d’Indústria, Reyes Maroto, d’Exteriors, Arancha González Laya, i d’Educació, Isabel Celaá.

Sigui quin sigui, el partit que hi ha a cada moment al govern acostuma a acceptar aquestes peticions habituals d’inici de curs polític, però el principal interès estarà en si s’aprova la d’Iglesias. La clau està en mans de les formacions independentistes i les que van permetre la investidura de Sánchez, que no volen aclarir si permetran que el vicepresident segon comparegui o si, per contra, el salvaran. ERC, JxCat, EH Bildu i PNB no s'han manifestat encara, mentre que la CUP s’inclina per votar-hi en contra.

Front comú contra la monarquia

Més enllà de la causa judicial de Podem, també marcarà l’actualitat política dels pròxims mesos el serial de Joan Carles I. Les forces sobiranistes de la cambra baixa, incloent-hi el BNG, compareixen aquest dimarts per anunciar noves accions per posar llum i taquígrafs a la monarquia, després que la mesa vetés la compareixença de Sánchez i Calvo pel paper de la Moncloa en la fugida del rei emèrit.

stats