Política 16/10/2017

El PSOE dona per fet que se suspendrà Puigdemont

Puente avala de nou l'estratègia de Rajoy i assegura que "aniran de bracet" en l'aplicació del 155

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El portaveu del PSOE, Óscar Puente, en una imatge d'arxiu

MadridEl PSOE creu que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no farà marxa enrere i ja es prepara per, entre dijous i divendres, executar l'aplicació de l'article 155 després de l'enviament del requeriment. En aquest aspecte ja no hi ha fissures entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, que mantenen una comunicació "contínua i fluida" -ja han parlat aquest matí abans que el president espanyol enviés la resposta al seu homòleg català.

El portaveu del PSOE, Óscar Puente, ha acusat aquest dilluns Puigdemont de voler "activar" el 155 inhibint-se en la resposta que ha enviat a Rajoy, que ha qualificat d'"inadmissible". "Realment ens preguntem si Puigdemont dona alguna altra sortida que la seva aplicació", ha assegurat en roda de premsa després de la reunió de l'executiva a Ferraz. Fonts socialistes veuen molt difícil que el president de la Generalitat faci finalment un pas enrere i dijous deixi clar que no va declarar la independència i "torni a la legalitat". En aquest sentit, donen per fet que s'acabarà suspenent Puigdemont i que els consellers decidiran dimitir en pes per fer-li costat. Ara bé, es preparen per a un període de molta inestabilitat i protestes al carrer.

"Reconstruir l'autogovern" de Catalunya amb el 155

La resposta serà totalment "consensuada" entre PP i PSOE. Puente ha reiterat que "aniran de bracet" amb el govern espanyol en la concreció de com s'aplica el 155. Per als socialistes, invocar i desenvolupar aquest article de la Constitució no és una forma de "reconstruir l'autogovern" de Catalunya malgrat el nom d'aquest punt, paradoxalment, es refereixi a la intervenció de l'autonomia.

"La nostra forma d'entendre el 155, i així ho parlem amb el PP, és que serveixi per reconstruir l'autogovern de Catalunya que les autoritats han destruït perquè hi ha un govern que no es dedica a gestionar els problemes dels catalans", ha assenyalat Puente. Consideren que, com a tal, l'autonomia "difícilment pot suspendre's", sinó que se "suspendrien els òrgans de govern i se substituirien per d'altres", una manera de dir que avalen la suspensió de Puigdemont i la creació d'un govern interí, tal com avançava aquest cap de setmana 'El Mundo'. "Això és el que es podria fer, no dic que és el que es faci", ha afegit Puente, que ha deixat caure així algunes de les opcions sobre la taula.

Sobre si seria un govern tecnòcrata o polític, Puente no s'ha volgut mullar i ha assegurat que encara s'està treballant sobre els detalls de l'articulació del 155. Ara bé, fonts socialistes deixen clar que, si Puigdemont no es pronuncia de forma clara amb un 'no', a finals de setmana se sabrà com serà tota la intervenció.

Quin és el pròxim pas?

De moment, el portaveu socialista ha evitat concretar quin hauria de ser l'abast de la suspensió, però sí que ha donat a entendre que hauria d'acabar amb una convocatòria electoral. No ha deixat clar tampoc per a quan, si d'aquí tres, sis o nou mesos. Ara bé, considera que hauria de concloure així la intervenció de Catalunya. "És evident que al final ha d'haver-hi eleccions a Catalunya, i n'hi haurà perquè la ciutadania recuperi el control", ha afegit. Considera així que l'article 155 permetrà "recuperar l'autogovern" de Catalunya a "curt, mitjà i llarg" termini.

Puente, amb un discurs molt similar al de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría -també ha assegurat que l'única opció per a Puigdemont és "tornar a la legalitat" i que l'únic espai per al diàleg ha de ser al Congrés de Diputats-, ha fet una defensa aferrissada de la independència del poder judicial. "La justícia segueix el seu curs i el seu propi camí", ha dit sobre la declaració del major dels Mossos i els líders de l'ANC i Òmnium a l'Audiència Nacional, i ha considerat "inadmissible" que el Govern vulgui "marcar-li el pas".

Finalment, el portaveu socialista ha defensat que un 62% dels catalans van avalar la Constitució del 1978, que inclou l'article 155. "No es pot contraposar una legitimitat contra l'altra", ha dit, en referència als resultats de l'1 d'octubre.

Una setmana fent pinya

El govern de Mariano Rajoy i el PSOE van respondre a l'uníson dimarts passat al discurs de Carles Puigdemont. Malgrat que al setembre els socialistes encara descartaven el màxim d'aplicar l'article 155, Sánchez va pactar dimarts a la nit amb el president espanyol activar-lo a canvi d'una reforma de la Constitució que encara no s'ha concretat. Dijous, el Dia de la Hispanitat, el líder socialista va anar més enllà i va acusar directament el president de la Generalitat de voler "activar" la suspensió de l'autonomia. En la mateixa direcció ha respost aquest dilluns Óscar Puente.

La carta de Rajoy a Puigdemont
stats