Política 23/06/2019

El PSOE s'enroca i descarta oferir ministeris a Unides Podem

El partit insisteix en un "govern de cooperació" amb càrrecs de segona línia per als d'Iglesias

Ara
2 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, a la Moncloa / EFE

BarcelonaEl PSOE no té cap intenció de moure's. Els socialistes s'han enrocat i volen tancar d'una vegada per totes el debat sobre l'entrada de representants d'Unides Podem al govern, tal com reclamen els de Pablo Iglesias a canvi de votar favorablement a la investidura de Pedro Sánchez com a president. Després que el mateix president espanyol verbalitzés divendres l'oferta de càrrecs intermedis als de Podem limitant així l'opció que els liles tinguin seients al Consell de Ministres, aquest diumenge ha estat el PSOE el que ha tancat encara més la porta a aquesta última opció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts socialistes remarquen que ells ja es van moure de la seva posició inicial, que passava per governar en solitari, i que ara és el torn que cedeixin els de Pablo Iglesias. "La proposta del PSOE és de cooperació, no de coalició. Unides Podem ho sap", remarquen les mateixes fonts, que asseguren que el partit està "a l'espera" que els liles moguin fitxa per poder treballar en la investidura.

Tot i que des d'Unides Podem es defensa traslladar a l'Estat governs de coalició com els que s'han fet a algunes autonomies, des de les files del PSOE es remarca que a diferència del que passa en aquestes comunitats on s'han assolit acords, al Congrés l'acord PSOE - Unides Podem és insuficient per arribar a la majoria absoluta. Per això, remarquen, aposten per un govern de cooperació en què socialistes i liles vagin de bracet en qüestions parlamentàries, de continguts i de representació institucional, "però no dins del Consell de Ministres". Una fórmula que, entenen, facilitaria l'arribada d'acords amb altres forces durant la legislatura.

Després que diversos mitjans apuntin aquest diumenge que un dels motius pels quals el PSOE es nega a un govern de coalició és per evitar l'entrada de Pablo Iglesias dins del govern i que aquest pugui distorsionar la veu de l'executiu espanyol en aspectes com Catalunya, fons socialistes han negat aquest punt i han assegurat que el problema "no és una qüestió de noms i de vetos personals, que no existeixen", sinó de concepció del plantejament polític de fons.

Arrimadas rebla la negativa de Ciutadans a abstenir-se

Per la seva banda, la portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas, assegura que "no té cap dubte" que els "pactes de la infàmia" que els socialistes han tancat amb formacions "nacionalistes i populistes" a diversos ajuntaments de tot l'Estat i en algunes comunitats autònomes, són un "preludi" del que passarà amb la investidura de Pedro Sánchez. "No estem aquí per salvar la papereta a Sánchez, ell vol governar a qualsevol preu i ja sabem a qui triarà com a socis", ha retret Arrimadas que ha refusat aplanar-li el camí cap a la Moncloa abstenint-se.

La líder de Cs ha aplaudit la sentència del TC que condemna 'La Manada' per violació, i s'ha desmarcat de les polèmiques declaracions sobre aquesta qüestió que ha fet el portaveu de VOX a Andalusia. "El nostre soci de govern és el PP i ningú més", ha insistit Arrimadas que ha reiterat que VOX és un partit "ultraconservador".

stats