15/05/2016

El PSOE escenifica unitat només fins al 26-J

3 min
Susana Díaz va presentar ahir Pedro Sánchez oficialment com a cap de llista per al 26-J.

MadridEl PSOE ha pactat estar unit fins al dia 26 de juny a la nit i ahir ho va escenificar amb tots els ets i uts. Un comitè federal plàcid va servir per aprovar les llistes electorals (Ximo Puig, enutjat pel veto de Ferraz a l’entesa valenciana al Senat que havia cuinat amb Compromís i Podem, es va absentar per no esguerrar la festa) i un míting en què la presidenta andalusa, Susana Díaz, gran poder fàctic del partit, va presentar Pedro Sánchez va fer la resta. A més de Puig i d’altres barons, es va trobar a faltar el set de la llista per Madrid, Eduardo Madina, crític i assenyalat com a possible relleu de Sánchez si del 26-J no en surt president.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les absències ahir a Móstoles no van desdibuixar la imatge d’unitat, però la intervenció de Díaz va servir perquè, de nou, quedés clar que aquesta unitat tenia una data límit, la dels comicis. Els mals resultat del 20-D i els quatre mesos intentant ser investit han esgotat el crèdit de Sánchez. A Díaz i als barons només els val la victòria el 26-J. L’entorn de Sánchez n’és conscient, però ell encara pensa que amb una millora del resultat que li faciliti aritmèticament formar govern sobreviurà.

L’andalusa eclipsa Sánchez

Díaz, que va presentar Sánchez amb un discurs amb més contingut que el del candidat, va avisar que el PSOE “no va néixer per ser segon, va néixer per guanyar”. L’andalusa va reivindicar la feina dels barons i va presentar el PSOE com un partit cohesionat: “La unitat és una de les nostres fortaleses, entorn del partit i del candidat”. Només si el PSOE guanya, va insistir, acabarà la situació de bloqueig. “Diuen que lluitem per la segona posició, per la medalla de plata. Però som el PSOE! Vam néixer per guanyar perquè tenim vocació de majories i no sabem fer altra cosa”, s’esgargamellava posant alt el llistó al candidat, que el 20-D va obtenir 32 escons menys que el PP i que ara veu amenaçada la segona posició per la confluència de Podem i IU. Díaz, que governa gràcies a C’s, va criticar Podem i el PP per igual.

El PSOE ha triat com a lema de campanya “Un sí pel canvi” i Sánchez va fer pivotar ahir el seu discurs al voltant d’aquesta idea. “La nostra papereta és la del canvi, l’única que el garantirà”, va dir, donant a entendre que Podem el pot tornar a bloquejar (“va votar contra la investidura d’un president d’esquerres”) i que Ciutadans, amb qui va pactar per ser president i a qui va evitar criticar, podria acabar pactant amb el PP si sumen.

Entre un PP que se situa a la dreta pura, dura i immobilista, i la radicalitat de Podem, Sánchez busca aparèixer com una mena de líder centrista, idea en la qual ha incidit després de quatre mesos promovent una aliança “mestissa” amb Albert Rivera i Pablo Iglesias. Així, va emular el “puc prometre i prometo” del centrista Adolfo Suárez, figura de la Transició que també reivindiquen el PP i C’s, a l’hora de presentar un compromís personal de “diàleg, decència i dedicació”.

Tornar a buscar pactes... si pot

Per a ell, Espanya no pot ser víctima “ni de la mandra del PP ni de la intransigència de Podem”. El líder socialista va admetre que després de les eleccions s’hauran de tornar a buscar aliances acceptant que cal “pactar amb el que és diferent”. Com a eixos de la seva oferta electoral per fer una Espanya que recuperi l’orgull de ser un país millor sense que li calgui emmirallar-se en ningú va oferir la derogació de la reforma laboral, la reforma constitucional “per reconèixer singularitats” i actualitzar el sistema de pensions, ara amenaçat per la crisi.

stats