Política 07/05/2018

El PSOE repta l'independentisme a "tenir el valor" de "qüestionar la dinàmica cabdillista" de Puigdemont

Ábalos demana a Rajoy que convoqui ja les comunitats per al finançament, amb Catalunya o sense

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos. EFE

MadridEl PSOE apuja el to perquè es formi govern a Catalunya. Fins al punt de comparar la dinàmica de Carles Puigdemont amb la d'un règim totalitari, com acostumen a fer el PP i Ciutadans. En roda de premsa després de la reunió de l'executiva federal, el secretari d'organització del partit, José Luis Ábalos, ha reptat el sector independentista a "tenir el valor de dir amb claredat i veu alta el que pensen per posar en qüestió la dinàmica cabdillista que s'està instal·lant a Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Ábalos, aquest cap de setmana ha quedat constatat que estem "davant d'un pla personal de restitució" de Carles Puigdemont que passa per "associar el seu futur amb el de Catalunya". Segons el PSOE, es tracta d'una situació "absolutament inviable". El secretari d'organització del PSOE ha acusat Puigdemont d'actuar com el 'caudillo' fins a dos cops, amb un to amb reminiscències a la dictadura franquista. Ha insistit que la política catalana necessita "el retorn a la normalitat", en lloc de funcionar cada vegada més amb un "cert cabdillisme".

A l'espera de la formació de govern a Catalunya, el PSOE insta altre cop Mariano Rajoy a convocar el Consell de Política Fiscal i Financera amb una proposta de reforma del finançament autonòmic sobre la taula després de quatre anys de retard. El novembre passat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va ajornar per enèsim cop presentar la proposta argumentant que hi havia eleccions a Catalunya i que amb l'aplicació del 155 no podia tenir representació. Ara les comunitats socialistes pressionen Rajoy perquè el convoqui i que sigui el govern espanyol qui representi la Generalitat.

Ábalos no ha volgut mullar-se sobre si la Moncloa hauria de parlar en nom de Catalunya, però sí que ha demanat a Rajoy que deixi d'inventar-se "excuses". "Introduir el tema de Catalunya és una excusa més. Ells que presentin una proposta i després ja veurem com hi participa Catalunya", ha assenyalat. El president del govern espanyol es va comprometre el mes passat –després de reunir-se amb la presidenta andalusa, Susana Díaz, a la Moncloa– a convocar immediatament les comunitats autònomes, però encara no ho ha fet.

stats