Política 15/03/2014

El PSOE minimitza les tensions per l'elaboració de la llista de les europees

El Comitè Federal del partit confirma que els representants del PSC, Javi López i Esther Niubó, ocuparan el sisè i quinzè lloc de la candidatura

Agències
3 min
El Comitè Federal del PSOE, reunit aquest dissabte a Madrid / EFE

MadridDiversos líders regionals del PSOE han aprofitat aquest dissabte el Comitè Federal del partit per minimitzat les "tensions" territorials i personals que s'han produït durant l'elaboració de la llista dels socialistes per a les eleccions europees. La primera en fer-ho ha estat la vicesecretària general i cap de llista del PSOE als comicis del 25 de maig, Elena Valenciano, que ha negat que s'oposés a incloure a la llista al seu antecessor al càrrec, José Blanco -que ocuparà el desè lloc-, tal i com apuntaven veus del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder dels socialistes bascos, Patxi López, ha assegurat no tenir coneixement de la preferència de Valenciano per Blanco. Si bé ha admès que "sempre hi ha" tensions "en les competències territorials o particulars" durant aquest tipus de processos, ha considerat que en l'elaboració de la llista "segurament hi ha hagut menys tensions que mai". "És una bona llista, m'agrada, crec que és una llista renovada majoritàriament, que conforma un bon equip de persones i que determina bé el que volem els socialistes a Europa" , ha afirmat López.

El líder dels socialistes extremenys , Guillermo Fernández Vara, que també s'ha mostrat satisfet per la llista, ha dit que encara no ha estat fàcil "s'ha fet raonablement bé". Segons la seva opinió, hi ha a més un ampli procés de renovació dins de la pròpia llista, amb noms que no sonen i això "no és dolent", perquè significa l'arribada a la política de gent nova i amb perfils "molt preparats" . Sobre Blanco, ha deixat clar que ha prestat " importants serveis" al seu partit , va ser ministre del govern d'Espanya i "té tots els elements per estar en una llista al Parlament Europeu".

El PSC, satisfet

El Comitè Federal del PSOE, el màxim òrgan del partit entre congressos, ha aprovat la candidatura socialista per les europees amb el 98% dels vots -només quatre vots en contra i dues abstencions-. Es tracta de la primera llista cremallera que el partit elabora a l'àmbit nacional. S'ha confirmat que el candidat del PSC, Javi López, serà sisè, i que la secretària de Política Europea del PSC, Esther Niubó, ocuparà el lloc número 15.

Al seu discurs davant el Comitè Federal, López ha agraït al primer secretari del PSC, Pere Navarro, que hagi apostat per "la Masia" dels socialistes catalans, i ha destacat que aquestes eleccions són una oportunitat per "redimensionar el debat a Catalunya". "Són les primeres eleccions ideològiques en molts anys", ha afirmat.

Navarro, que també ha descartat tensions amb el PSOE per a la confecció de la llista, ha expressat la seva satisfacció pel resultat del procés: "Tenim dos candidats que són la renovació, que són les noves energies per a Europa i evidentment estem molt satisfets", ha dit.

Segons Navarro, l'aprovació de les llistes és l'inici "d'un nou cicle no només a Espanya i per també a Europa" perquè "comença una alternativa a les polítiques de la dreta d'austeritat i de retallades liderada pèls socialistes per al creixement econòmic i l'ocupació".

Amb Valenciano i l'exministre Ramón Jáuregui com a números u i dos, respectivament, Soledad Cabezón, Juan Fernando López Aguilar i Iratxe García ocupen els cinc primers llocs de la candidatura.

Ximo Puig critica el procés

La satisfacció de la majoria de barons del PSOE per l'elaboració de la llista electoral no ha estat compartida pel líder del PSPV, Ximo Puig, que abans d'assistir al Comitè Federal s'ha mostrat molest pel fet que el seu candidat, Ángel Luna, hagi quedat relegat: "El resultat final és positiu. El procés és una altra cosa", ha dit Puig, que ha apuntat que la manera de configurar la llista és "manifestament millorable".

stats